Асоциацията на футболистите в Испания (AFE) осъди решението на Барселона да се откаже от услугите на Усман Дембеле. От там даже се заканиха да съдят каталунците, научи sporal.bg.

Световният шампион и клубът не успяха да се разберат за нов договор, при което по-рано днес от “Камп Ноу” обявиха решението си занапред повече да не разчитат на него. Каталунците даже призоваха нападателя възможно най-скоро да си намери нов отбор, като целта е това да стане до края на месеца. Дембеле дори беше изваден от първия тим за днешния мач срещу Атлетик Билбао.

Ето какво се казва в позицията на AFE:

Всеки клуб е задължен да плаща договореното възнаграждение на всеки един свой играч и да го третира наравно с останалите му съотборници, без да проявява каквато и да е дискриминация или да упражнява натиск. Разбираме, че за подновяването на контракт е необходимо съгласието и на двете страни. Никой футболист обаче не трябва да бъде ограничаван в свободата си да взима решения. Вярно е, че никой играч не се ползва с правото винаги да бъде титуляр или поне да бъде в групата за мача, но правилата, според които се определя кой да играе, трябва да са еднакви за всички.

Ако обаче определени обстоятелства бъдат приети като опит за натиск за отказ от позицията на играча, а и ако са налице официални становища по темата, които потвърждават оказването на такъв натиск, ние ще заведем съдебен иск.

Считаме, че непостигането на разбирателство за подновяването на договора на даден служител не е нарушение на закона. Ето защо за съответния човек не би трябвало да има последствия. Изваждането на футболист от отбора, без той да е контузен или болен, предполага нарушение и би имало негативен ефект върху бъдещото на играча.

Настояваме спорът да бъде разрешен, без да се нарушават правата на служителя.