Този път ролите са разменени. Отдавна Локомотив Пд не е изглеждал толкова явен фаворит в дербито срещу Ботев, поне на книга. С клишираната до втръсване уговорка, че в този сблъсък фаворит няма и не може да има. Мачът е тази вечер от 18 часа на Лаута и след него ще стане ясно дали някой ще излезе начело във вечната статистика на Битката за Пловдив или пълният паритет ще се запази. До момента двата отбора са изиграли 108 мача на ниво първенство на България. В тях Ботев и Локо имат по 39 победи, а 30 срещи са завършили наравно. Головата разлика също е еднаква - 129:129.

Другото, което евентуално може да стане ясно, е дали Локо наистина е толкова силен, а Ботев е в криза, както показват последните резултати и играта на канарчетата. Но и това е пълно с условности. Затова всякакви прогнози са безсмислени, както е било винаги. Черно-белите влизат в домакинското дерби като 3-ти в класирането, а жълто-черните са на незавидното 10-о място. Подобни изходни позиции във футболния сблъсък под тепетата отдавна не сме гледали. Неведнъж по-слабият като класиране и очаквания е поднасял изненади. Най-пресният пример е финала за Купата на България през май.

За пореден път имаме право да очакваме хубав и интересен футбол на терена и вълнуваща атмосфера по трибуните. И двата отбора са достатъчно класни. Локо бележи голям възход като игрови облик, самочувствие, желание и колектив, в който всеки знае мястото си. Положението в Ботев не изглежда толкова розово, а отсъствието на Неделев и Вутов прави задачата на канарчетата още по-трудна. Това изобщо не означава, че жълто-черните са за отписване. Притиснати са до стената и нямат право на грешка. През седмицата официално бе даден рестартът на Колежа, което е допълнителен стимул за тях. Локо пък ще се опита да затвърди отличните впечатления, които оставя през този сезон. Зарядът и тръпката както винаги са налице. Остава да видим и футбола, който всички очакваме. В последните издания на дербито двата отбора са длъжници откъм качеството на продукцията. Време е за зрелище и на терена!