Две от последните големи въпросителни паднаха по европейските терени - битките за Купата на Англия и за титлата в Бундеслигата. Шампионът на Англия Манчестър Сити завърши по перфектен начин сезона, след като спечели за шести път в историята си ФА Къп и постигна исторически домашен требъл. "Гражданите" направиха това след победа с 6:0 над Уотфорд на "Уембли" в 138-ия финал на най-старата футболна надпревара. Давид Силва (26), Рахийм Стърлинг (38, 81, 87), който се отличи с хеттрик, Кевин де Бройне (61) и Габриел Жезус (68) материализираха тоталното превъзходство на тима на Джосеп Гуардиола. Това е изравнен рекорд, поставен през 1903 година, за най-голяма победа във финала на турнира. "Небесносините", които взеха и Купата на лигата по-рано през кампанията, стават първият мъжки английски тим с подобен домашен требъл. Към него може да се добави и трофея от "Къмюнити шийлд", спечелен преди началото на сезона, който по принцип в Англия не се счита за основно отличие.

В Германия Байерн (Мюнхен) затвърди превъзходството си на домашна сцена със седма поредна титла или общо 29-а, което е нов рекорд. За разлика от последните няколко този триумф на “червените” дойде много трудно и беше официализиран чак в днешния последен кръг на Бундеслигата след домакинска победа с 5:1 над Айнтрахт (Франкфурт). Преследвачът Борусия (Дортмунд) остана на 2 точки, независимо че свърши своята работа срещу Борусия (Мьонхенгладбах) - 2:0. Точно вестфалци бяха последният тим, който успя да наруши хегемонията на баварците с две титли през 2011 и 2012 г. Сега Байерн има шанс и за дубъл, защото след седмица среща РБ (Лайпциг) във финала за Купата на Германия, пише sportal.bg.

Байерн се нуждаеше само от точка в този мач, защото имаше и много по-добра голова разлика от Дортмунд. Някаква интрига имаше само за период около три минути в началото на второто полувреме, когато резултатът на “Алианц Арена” беше 1:1, а по същото време в Гладбах гостите водеха с 1:0. Кингсли Коман даде мечтания старт на мача за Байерн с попадение още в 4-ата минута. Себастиен Алер изравни за Айнтрахт в 50-ата, но Дейвид Алаба (53) и Ренато Санчес (58) наказаха две неубедителни намеси на вратаря Кевин Трап и на практика решиха всичко. После остана време за напускащите клуба Франк Рибери (72) и Ариен Робен (78) да вкарат по веднъж в прощалния си мач пред местните фенове. Това бе последен домакински мач за Ариен Робен, Франк Рибери и Рафиня, които си тръгват като свободни агенти. И тримата футболисти на Байерн обаче бяха сред резервите.