В Европа се готвят да подновят прекратените заради пндемията отх коронавирус футболни първенства. Най-рано се очаква да стартира Бундеслигата -а на 16 май, за другите все още няма дати. Белгия, Нидерландия и Франция прекратиха окончателно, същото се очаква да направии Русия. Първоначалните задължителни проби да вируса на играчи и всички хора от щабовете, които са близо до тях обаче показват тверожна тенденция - има заразени с вируса, макар и без ясно изразени симптоми.

Пет са положителните проби за коронавирус сред тестваните футболисти в горните две дивизии на испанския футбол. Трима от тях са от Ла Лига, а другите двама - от Сегунда дивисион. Имената засега не се разкриват. Това все пак ще стане, но едва когато всички тестове бъдат изследвани. Много е вероятно в края броят да е по-висок. Знае се само, че сред заразените няма представители на Барселона.

Първият масов тест в Първа и Втора Бундеслига в Германия показа 10 положителни проби. При последвалия втори обаче бяха открити още заболели в тимове от Втора Бундеслига. Въпреки притеснителните данни в Германия са категорични, че първенството ще стартира, като зелена светлина за това даде лично канцлерът Ангела Меркел. Нещо повече - не се предвижда да бъдат карантинирани цели отбори, в които има положителни случаи, а само заболелите.

В Италия, където бяха регистрирани първите случаи на коронавирус във футбола, заразата сякаш не си е отишла. Трима играчи и трима служители на Фиорентина са се заразили, като имената им не са посочени. Всички те са поставени в условия на самоизолация. Останалата част от отбора тренира по план. От Сампдория съобщиха за три нови случая, като единп от тях е на повторно заразяване след прекарване на инфекцията. В Милан са налице 4 теста за коронавирус, които не са отрицателни. Все още няма информация дали въпросните футболисти, треньори или хора от щабовете са заразени в момента, или това е доказателство за антитела за прекарано вече заболяване.

Итилианската федерация все още не може да се разбере с правителството относно мерките з сигурсот при подновяването на шампионата. Според "Гадзета дело Спорт" основните проблеми са два. Първият е за количеството тестове, които да се направят сред футболистите и служителите на клубовете, така че да не ощетява останалата част от населението на страната. Вторият пък е свързан с начина на действие при евентуален позитивен резултат за Ковид-19 в съставите. Едната теза при подобна ситуация е всички футболисти от дадения клуб да бъдат поставени под карантина, а другата е само играчът с положителен тест да бъде самоизолиран, а останалите негови съотборници веднага да бъдат повторно проверени.

Футболистите в Англия масово отказват да подпишат документ във връзка с мерките при подновяването на първенството в Премиър лийг. Целта на този документ е да потвърдят, че са прочели и са запознати с правилата и изискванията при тренировки и мачове по време на пандемията. Мнозина обаче чрез него съзират опит на клубовете да избягат от отговорност в случай на зараза и засега нещата там също са в застой.