Вицепреиздентът на УЕФА Микеле Ува увери, че европейската централа дава свобода на своите федерации сами да преценят кога да бъдат подновени шампионатите. "Всяка федерация, заедно с професионалната лига в страната си, има свободата да вземе решение за своето първенство. Може да прецени кога да фиксира датите за възобновяване, как да определи шампиона, влизащите и изпадащите", заяви Ува пред Sportmediaset, цитирана от sportal.bg.

"УЕФА ще постави крайна дата, за да получи списък с участниците за следващите клубни турнири", добави още той. Утре УЕФА ще има видеоконференция, за да обсъди всички важни теми за европейския футбол. В момента заради пандемията от коронавирус никъде на Стария континент не се играе футбол, освен в Беларус. "Единственият въпрос засяга тези футболисти с изтичащи договори или отдадени под наем до 30 юни, но той не касае УЕФА, която ще постави крайна дата и ще поиска списък на отборите, които ще участват в европейските турнири".

Ува обясни и колко трудно е било отлагането на Европейското първенство: "От УЕФА дойде сигнал за обединение и голяма компетентност. Действахме с чувство на отговорност. Беше даден приоритет на здравето на всички. Сега ще координираме федерациите, клубовете и лигите, които изживяват ситуацията по съвсем различен начин, имайки предвид различния брой заболели от коронавирус". Накрая Ува коментира и ситуацията, която засяга пряко футбола: "За УЕФА най-важно е здравето, а не бизнеса. Като гражданин и фен на спорта мога да кажа, че системата трябва да действа обединено и компактно. Всички трябва да правят компромиси, както ние трябваше да направим с отлагането на Европейското за мъже и жени. Трябва да бъдем единни, както направи УЕФА, за доброто на обществото".