Шави Ернандес официално подписа договора си до лятото на 2024 година, според който се завръща в Барселона като треньор на отбора. Това стана на специална церемония на терена на “Камп Ноу”. Шави беше представен от президента Жоан Лапорта. 

Барселона се намира в много тежко положение и в първенството и в Шампионската лига. Тимът е на девето място в Ла Лига, а в Шампионската лига е с две победи от четири мача. 

"Завръщам се подготвен, а и ДНК-то ми не се е променило. Има много неща, които трябва да се върнат в играта, особено пресата след загуба на топката. Идеята ми е нашият тим да води играта, да притежава топката, да създава положения. Всички трябва да сме единни, за да може отново Барса да се бори за трофеи", заяви 41-годишният специалист в интервю за клубната телевизия на каталунците, излъчено минути преди официалното му представяне.

"Познавам клуба и това е предимство - добави Чави. - Познавам и част от футболистите, като с Бускетс, Пике, Алба и Тер Стеген дори бяхме съотборници. Обичам предизвикателствата. Знам, че е важно да променим нещата и във физическото състояние на играчите. Целта ни, освен всичко, е и да се забавляваме. Благодаря на всички за подкрепата. Осъзнавам, че се завръщам в труден за клуба период и пред мен стои огромна отговорност. Всички трябва да работим здраво", заяви Шави при представянето си.