Отборът на Алжир, който е актуалният носител на Купата на африканските нации, отпадна още в груповата фаза на шампионата, който се провежда в Камерун. Алжир загуби от Кот д'Ивоар с 1:3 и остана на последно място в група Е само с равенство и две поражения, и само един отбелязан гол. Кот д'Ивоар пък оглави класирането с два успеха от трите си мача и продължава на осминафиналите, както и тимът на Екваториална Гвинея, който победи Сиера Леоне с 1:0 в последната си среща и зае второ място в подреждането, написа gong.bg

В мача от третия кръг в груповата фаза Франк Кеси откри резултата в 22-ата минута, излизайки на добра стрелкова позиция и даде аванс на Кот д'Ивоар. Ибрахим Сангаре покачи на 2:0 в 39-ата минута след като засече с глава центриране на Серж Орие. Третият гол за Кот д'Ивоар бе дело на Никола Пепе в 54-ата минута след чудесна отборна акция.

Алжир можеше да намали в 60-ата минута, но футболистът на Манчестър Сити Рияд Марез пропусна дузпа. Все пак в 73-ата Софиан Бендебка реализира за 1:3.

Попадение на Франк Кеси за Кот д'Ивоар четири минути по-късно не бе зачетено заради засада, както и на Себастиан Халер в добавеното време на мача.

В другата среща от група Е Екваториална Гвинея победи Сиера Леоне с 1:0 и също записа втори успех. За Сиера Леоне това бе първа загуба. Попадението бе дело на Пабло Ганет в 38-ата минута. В 85-ата Кей Камара пропусна дузпа за Сиера Леоне, а Куаме Куи остави отбора с човек по-малко в 90-ата минута след втори жълт и съответно червен картон. В добавеното време Екваториална Гвинея първо получи правото да изпълни дузпа, но след намесата на системата за видеоарбитраж решението бе променено.