Мениджърът на ВАР у нас Петър Петров говори на пресконференция, в която разкри, че от въвеждането на системата у нас има 55 намеси, като 48 от тях са положителни. Той направи отново разяснение и при какви ситуации на терена се стига до намеса на ВАР.

„Проектът ВАР, който започнахме преди една година, включва много стъпки. Съдийството е една от тях. С радост мога да кажа, че сме от 27-те страни в Европа, които въведохме системата в нашето първенство. Имаме 112 мача, в които сме я използвали. Имаме 15 стадиона, макар и с лоша инфраструктура, но успяхме да изпълним изискванията и да сложим системата ВАР. Предстои технологичен тест на стадиона на Витоша Бистрица. Подготвено е и на стадиона на Локомотив София. В момента се изготвя проект и за стадиона в „Драгалевци”. Искам да благодаря на клубовете, че се отнесоха професионално. За да бъдем точни при определяне на засада и дали топката е преминала голлинията, очертанията трябва да са стриктно направени”, каза Петров.

„В изминалите 94 мача от първенството имаме 55 намеси на ВАР съдиите. Това е средно 1.7 на мача. От тях положителните намеси са 48. Проверяват се всички голове, дузпи, червени картони и сгрешена идентичност. ВАР директно решава само по отношение има ли засада или няма, дали нарушението е вътре или вън от наказателното поле и дали топката е преминала с целия си обем голлинията. За всичко останало ВАР може да препоръча, а след това главният съдия да вземе крайното решение. ВАР никога не препоръчва проверка за жълт картон. ВАР препоръчва за възможен червен картон. Когато съдията покаже жълт картон, това е негово решение. Практиката е всички записи от ВАР вановете да пристигат при мен. Всеки вторник на онлайн заседание се разглеждат всички спорни моменти. Съдийската комисия в дискусия решава кое е правилното решение. В петък имахме онлайн конференция с представителите на ФИФА. Ние нямаме допуснат гол от засада или отменен гол за неправилно маркирана засада. Това е факт. По отношение на засадата се справяме добре. Има какво да работим по отношение на наказателните дузпи, при препоръката за преглед за показване на червен картон. Позитивните намеси или неправилните намеси са когато се препоръчва преглед на ситуация. Имаме и посочване на дузпа, при която нарушението е извън наказателното поле и след намеса на ВАР се потвърждава. Това е на срещата Ботев Пд – ЦСКА 1948. Препоръчани са 25 прегледа за наказателни удари. Това са 25 скандални грешки, които ВАР е успял да коригира. Също така и 10 за преглеждане за директен червен картон. Седем намеси, в които ВАР не се е намесил или не е взел правилното решение, не са малко. Подсигурили сме със средства от конвецията 7 радиопредаватели, които са най-добрите. Ползват се в Англия, Германия и Испания”, коментира още той.

„Дали да се пуска комуникацията между съдията и ВАР в Италия е само умуване и едва ли ще се осъществи. Сега ние правим това и не скриваме нищо от тази комуникация. Както и какво вижда ВАР съдията. Ние не искаме да се оправдаваме, а чрез вас да сведем до обществеността, че се работи по-добрият на терена да победи. В съдийството имаше скандални грешки. Нека да работим, проектът е нов. Дайте ни шанс. На Европейското са топ рефери, съдии от елит група. Те се подготвят от 2017 година. Ние имаме Георги Кабаков, който е в „първа група”. Ако не бяха ликвидирани останалите 48 издънки – щяха да са 48 скандални издънки”, допълни Петров.