Точно седмица мина от началото на Евро 2024, а рекордите на шампионата започнаха да валят още от първия ден. 

Любопитно е, че три от доста интересните постижения на Европейски първенства бяха подобрени на настоящия шампионат. Паднаха рекордите за най-млад и най-възрастен футболист, както и за играча с най-много участия на Европейски първенства. 

Нагелсман подобри рекорда за най-млад мениджър 

Треньорът на Германия Юлиан Нагелсман подобри първия рекорд на Евро 2024, а именно за най-млад треньор извел страна на Европейско първенство. Рекордът падна с началото на мача Германия - Шотландия, в който немците бяха категорични и победиха с 5:1. Нагелсман беше на 36 години и 327 дни, когато изведе немците срещу Шотландия. 

Беше вкаран най-бързият гол на Европейско първенство

В 23-та секунда Недим Байрами от Албания реализира във вратата на Италия и това се оказа най-бързия гол, който е вкарван на Европейско първенство. Байрами остави далеч зад себе си досегашния рекорд на Дмитрий Кириченко от Русия, който се разписа в 65-та секунда срещу Гърция на Евро 2004.

Арда Гюлер мина рекорд на Роналдо 

Младата звезда на турския футбол Арда Гюлер се превърна в най-младия голмайстор на Европейско в дебюта си. Гюлер вкара феноменален гол срещу Грузия и на 19 години и 114 дни и мина рекорда на Роналдо от Евро 2004. Погрешно доста хора казаха, че той е най-младият голмайстор въобще, но рекордът още се държи от Йохан Вонлантен на Евро 2004. 

Ламин Ямал стана най-младият футболист 

Младата звезда на Испания Ламин Ямал се превърна в най-младият футболист, който играе на Европейско. Той започна като титуляр за Испания при победата са 3:0 над Хърватия на едва 16 години и 338 дни и подобри рекорда на Каспер Козловски от Полша, който игра на Евро 2020 на 17 години и 246 дни. Ямал може да подобри и още един рекорд, а именно за най-млад голмайстор, но поне за момента в първите си два мача той не успя да се разпише. 

Собослай стана най-младият капитан, а Роналдо най-възрастният 

Звездата на унгарците Доминик Собослай стана най-младият капитан, който извежда страната си на Европейско. Собослай излезе с лентата на Унгария срещу Швейцария на 23 години и 234 дни. Криситано Роналдо се превърна в най-възрастният капитан и изведе тима срещу Чехия на 39 години и 134 дни. 

Пепе е най-възрастният на Европейско 

Бившият играч на Реал Мадрид - португалецът Пепе се превърна в най-възрастният играч, който играе на Европейско първенство. Бранителят започна като титуляр в първия мач на португалците срещу Чехия на 41 години и 113 дни и подобри рекорда на Габор Кирали от Унгария, който игра на Евро 2016 на 40 години и 86 дни. 

Роналдо подобри собствения си рекорд 

Легендата на Португалия Кристиано Роналдо подобри собствения си рекорд за участия на най-много Европейски първенства. Роналдо стана първият футболист в света, който записва участие на цели 6 поредни първенства. Той дебютира на Евро 2004 и игра още на Евро 2008, 2012, 2016, 2020 и сега 2024. Роналдо подобри два рекорда за участие - да бъде само в групата и за игра в 6-те шампионата. Роналдо може да направи и още един рекорд, а той е за единственият играч, който се разписва на 6 поредни европейски, след като той има голове във всяко едно от предишните си пет участия. В първия мач португалецът имаше добри шансове, но не успя да реализира. Ако реализира попадение на Евро 2024 Роналдо ще счупи и още един рекорд за най-възрастен голмайстор. 

Рекордът за автоголовете е близо да бъде счупен 

Много е вероятно на Евро 2024 да падне и рекордът за най-много автоголове на Европейски първенства. Само седмица след началото на шампионата вече има цели 5 автогола, странно е, че от УЕФА решиха да не запишат като автогола попадението на Шотландия срещу Швейцария, с което пък автоголовете щяха да станат 6. До момента рекордът се държи от миналия шампионат - Евро 2020, когато паднаха цели 11 автогола, но сега рекордът изглежда ще бъде подобрен.

Италия и Испания си омръзнаха на Европейско 

Двубоят между Италия и Испания от груповата фаза на Евро 2024 беше 8-ят между двата отбора на европейски финали, а това е мачът, който се е играл най-често на Европейско. Испанците победиха с 1:0 и си осигуриха място на осминафиналите. Иначе двата отбора имат и финал през 2012-та година, когато Испания беше категорична и вдигна титлата след 4:0. Двата тима са се срещали на на Европейските първенства през 1980, 1988, 2008, на два пъти през 2012, 2016, 2020, 2024.