Бразилската звезда от близкото минало Роналдо най-редовно вмирисвал съблекалнатя на Реал Мадрид на алкохол, а купонджийският му нрав и липсата на дисциплина били основните причини за продажбата му на Милан през 2007 година. Това разкрива италианският специалист Фабио Капело, който бе наставник на Феномена на Бернабеу за 6 месеца през сезона 2006-2007 година, преди бразилецът да бъде продаден. Тогава 30-годишният Роналдо вече се намираше в залеза на кариерата си, но Капело винаги е твърдял, че това е най-талантливият футболист, с когото е работил някога.

Той бе най-големият талант, но в същото време бе човекът, който ми е създавал най-много проблеми в съблекалнята. Не спираше с купоните. Веднъж Рууд ван Нистелрой ми каза: Тренер, съблекалнята вони на алкохол. След като Роналдо отиде в Милан, започнахе да побеждаваме, но несъмнено той е най-талантливият, с който съм работил, разказва специалистът. Другият проблем било наднорменото тегло на Роналдо. Когато след травма се присъединил към тима през ноември 2006 година, тежал 96 кг. Питах го колко тежък е бил по време на световното през 2002 година, когато Бразилия спечели тилата. Той ми отвърна - 84 кг. Казах му да отслабне поне до 88, но той успя да го направи само до 94. Изигра три мача в тандем с Рууд ван Нистелрой и ги загубихме и трите, спомня си Капело.

Роналдо вкара 104 гола в 177 мача за Реал, като помогна неимоверно отборът да спечели Шампионската лига през 2003 година. Под ръководството на Капело обаче бразилецът реализира само 4 попадения в 13 мача. На прощаване не пропусна да благодари на всички, с изключение на италианеца. По ирония на съдбата Реал стана шампион в края на въпросния сезон през 2007 година, но Капело бе уволнен, тъй като изповядваният от него прагматичен стил не се връзваше с имиджа и традициите на клуба. Въпреки обтегнатите отношения тогава, днес миналото е забравено и двамата винаги засвидетелстват взаимно уважение.