От днес започва Световното клубно първенство, което ще е революционно, защото за първи път ще се използва технология за засада, която за в бъдеще да смени страничните. Технологията за засичане на засада ще бъде подобна на тази в тениса - Ястребово око.

Общо 12 камери ще бъдат поставени на покрива на стадионите, и изкуствен интелект, който анализира информацията от поставени върху тялото на всеки футболист 29 допирни точки, ще следят движението на топката и играчите и ще засичат дали даден състезател е в засада. При констатирана такава ВАР ще бъде известяван в рамките на половин секунда.

Важно е да се отбележи, че на самия терен ще си има стандартните странични рефери, които ще си изпълнява задълженията както винаги. В случая обаче във ВАР ще постъпва сигнал за евентуална засада. Така на хората от стаичката няма да им се налага да чертаят линии и да изчисляват дали има засада при спорни ситуации.

 

ФИФА иска да въведе това правило за Мондиала в Катар в края на годината. Целта е за в бъдеще и страничните съдии съвсем да отпаднат и техните действия да бъде изцяло заменени от технологията. 

Иначе Челси е фаворит за трофея. Носителят на Шампионска лига ще се опита да триумфира за първи път в първенството. Сините за втори път ще участват в първенството, но при първия път загубиха финала. 

Първият мач днес е между отборите на шампионът на ОАЕ Ал Джазира и Ал Пирае от Таити. Финалът ще е на 12 февруари, а фаворити за финал са носителят на Шампионска лига Челси и носителят на Копа Либертадорес Палмейрас.