Извънредната пауза в спорта може да навреди сериозно на настроението и поведението както на футболистите, така и на обикновените запалянковци. За това предупреди бившият играч на Уест Хам Кевин Джордж, който е определян като експерт в анализа на психическото здраве сред професионалните състезатели. Според него някои нарушения на дисциплината сред дадени футболисти не са в резултат толкова на липса на самоконтрол, а на чиста химия.

Според него липсата на двубои ще доведе до недостатъчно количество на допамин в кръвта на всички, които се интересуват от най-популярната игра. Въпросното вещество се отделя при процес на удовлетворение и вълнение, като големи количества от него са отговорни за чувството на щастие. Отсъствието на мачовете от ежедневието обаче ще доведе до все по-чести случаи на депресия, защото допаминът го няма.

Този период на невиждана самоизолация, на социално дистанциране и буквално затваряне вкъщи ще е голям тест за навиците на хората – обяснява Джордж пред Sky Sport. – За мнозина това е възможност да прекарат време вкъщи с любимите си хора, но за други това носи страх от неизвестното. Този страх е много характерен точно за футболистите и привържениците, защото в момента те са без един от главните си стимуланти в ежедневието. С напредване на седмици ще чуваме все по-често за занижен ентусиазъм и липса на мотивация за правенето на най-обикновени неща. Мозъкът ти е свикнал на определени дейности и сега когато тези части от мозъка, отговорни за тези неща, не са активни, те „заспиват“. Така е и при играчите. Не става дума за липса на професионално отношение, а за химия.“