Сръбският национален отбор по футбол ще дари премията си от 1 милион евро, получена за класирането на Световното първенство в Катар 2022, за лечение на болни деца, съобщава вестник „Курир“.

Всички в отбора колективно са решили да дарят сумата на сръбски деца, нуждаещи се спешно от лечение.

Националите се завърнаха в Сърбия в понеделник вечерта, а на летище „Никола Тесла“ в Белград им беше подготвено триумфално посрещане. Футболистите бяха приветствани от стотици фенове под звуците на национални сръбски песни.

В неделя сръбският национален отбор победи Португалия с 2:1 като гост, спечели първото място в група „А“ и се класира директно на Мондиал 2022.

Преди заминаването за Португалия за последния мач от квалификациите сръбският президент Александър Вучич се качи в самолета, за да пожелае късмет на отбора и обеща награда от 1 милион евро за директно класиране на Световното първенство в Катар.

Решението за изплащане на общата премия беше одобрено вчера на заседание на правителството, след което парите бяха преведени по сметката на Футболния съюз на Сърбия. По решение на сръбските футболисти обаче тези средства ще отидат за благотворителност.