От новия сезон в 2021-2022 българското футболно първенство ще бъде отново с познатата схема от 16 отбора. Промяната се смята за 99 процента сигурна.

Като проучване на "24 часа" след клубовете показва, че всички 14 тима от елита вече уведомени за плана за новия формат. Първенството беше в подобен формат до сезон 2012-2013. От сезон 2013-2014 беше въведен редовен сезон с 14 отбора и разделяне на първа седмица и втора седмица. Последваха няколко различни формати през годините. 

При 16 отбора ще се изиграят 30 кръга на разменено гостуване и няма да има разделяне и плейофи. 

Това означава, че през този сезон няма да има директно изпадащи. Припомняме Ви, че през този сезон имаше нова промяна, според която последните два тима изпадат директно, а един играе бараж с третия от Втора лига. 

Сега първите два отбора от Втора лига ще влязат директно в елита, а третият от второто ниво на българския футбол ще играе бараж срещу последния от футболния ни елит. 

Това ще сложи край и на 4, 5 или 6 мача между два отбора в един сезон. През последните години се случваше доста често отбори, които се срещнат и в полуфиналите в турнира за Купата на България да играят общо 6 пъти по между си - две срещи в редовния сезон, две в плейофите и две в полуфиналите в турнира. 

Очаква се и официално решение от Изпълкома на БФС, който да утвърди промените, но това най-вероятно ще се случи през април. Изпълнителният комитет на БФС ще се събере днес, но не ясно дали този въпрос ще бъде разясняван.