В събота Гигант Съединение ще стане поредният отбор от Пловдивска област, който ще играе на 1/16 финалите в турнира за Купата на България. Последните 22 години в турнира са участвали 8 отбора от региона като Сокол Марково, Брестник, Евроколеж, Вихър Строево, Раковски, Левски Карлово и Атлетик Куклен. 

Определено най-започнящото се участие е това на Сокол Марково. През сезон 2000-2001 отборът воден от играчи като Лилчо Арсов, Иван Кочев, Иван Милиев, Пламен Зайчев, Владислав Ямуков и други, а треньор е Тенчо Тенев е на крачка от една от най-големите сензации в турнира. В Марково гостува отборът на Левски, който е шампион и носител на Купата от предния сезон. Марковци, които тогава играят в Трета лига, откриват чрез Пламен Зайчев в 22-та минута, но спорното съдийство и изключително дълго продължение на двубоя все пак носят успеха на сините след попадения на Петър Михтарски и Едуард Цихмейструк. Мачът си остава и най-големият успех в историята на Сокол Марково, който след това играе и няколко сезона в Б група. 

През сезон 2001-2002 Сокол Марково, който вече е в Б група отново участва на този етап от турнира и отново прави сериозни мачове срещу отбор от елита. Тимът губи от Черноморец Бургас в две срещи след 2:2 и загуба с 1:3. 

През сезон 2009-2010 отново Левски гостува на отбора от областта. Става въпрос за тима на Брестник, който преди това отстранява Любимец с 5:0 като гост. В отбора на Брестник има доста опитни играчи или такива, които ще играят в основни отбори като Светлозар Личев, Владимир Байрев, Игнат Дишлиев, Иван Танчовски, Петър Атанасов. За съжаление жителите на Брестник не успяват да видят Левски на техния сезон, след като заради съображения за сигурност мачът е преместен на стадион Локомотив в Пловдив. Двубоят се играе пред непрестанен дъжд, а Левски тогава е в последния си силен период, в който побеждава отбори като Спортинг Лисабон, а нещастен автогол срещу Лил ги лишава да продължат към елиминациите на Лига Европа. По ирония на съдбата именно пловдивчани вкарват голове за Левски за успеха с 2:0 - Георги Христов в 24-та минута и Йордан Милиев в 68-та минута. Във въпросния сезон Брестник е в Б група и завършва на 6-то място. 

През сезон 2012-2013 несъществуващият вече отбор на Евроколеж, който тогава е в Трета лига, играе срещу Ботев Пловдив в 1/16 финалите в турнира. Отборът губи и в двата мача след 0:3 и 1:6, а и двете срещи се играят в Брестник, а те в Оризаре, където Евроколеж домакинства.

Сезон 2013-2014 отборът на Раковски, който играе във Втора лига по това време, за първи път в историята си играе на 1/16 финал в турнира за Купата на България. Раковски в този период е и сателит на Ботев. Отборът губи първия мач срещу Ботев Гълъбово с 0:1, но след успех с 2:0 тимът се класира за още едно историческо ниво - осминафиналите в турнира. Там съперник е Добруджа и първият мач в Раковски завършва 1:1, но в реванша тимът от Добрич печели с 4:0 и продължава напред.

Следващият сезон 2014-2015 отново Раковски е 1/16 финал, но отпада доста по-безславно след 0:4 като гост на Дунав в Русе, който тогава е в Трета лига, а Раковски отново е във Втора лига. 

През сезон 2015-2016 за първи път в историята на отборите от региона от Пловдивска област се стига и до тим, който е играе в окръжните групи да достигне до 1/16 финалите. Вихър Строево успява да отстрани играещият в Б група тим на Добруджа. На стадиона в Строево тимът завършва 0:0 в редовното време и продълженията срещу доста по-именития си съперник, а при дузпите тимът прави чудото и след 5:3 се класира за осминафиналите. Там отборът среща носителя на трофея от миналия сезон Черно море, а мачът се играе на клубната база на Ботев в Коматево. Черно море не оставя шансове на Вихър и побеждава с 6:0, но самото достигнае до този етап си беше изключително постижение за тима на Вихър. 

Завърналият се след дълго отсъствие в Б група Левски Карлово е на 1/16 финал през сезон 2016-2017, но губи с 0:2 от Верея, който тогава е в елита като домакин. За съжаление на град Карлово обаче мачът се играе на стадиона в Хисаря, където отборът домакинства и във всичките си срещи в Б група. Карловци обаче не успяват да се задържат във второто ниво на българския футбол и в края на сезона завършва на дъното и се завръща в Трета лига.

Рекордьорът по участия в 1/16 финалите за Купата от региона - Сокол Марково става първият тим от областта с участие за трети път на този етап от турнира. Тимът приема елитния Дунав през сезон 2017-2018 в Марково и губи с 1:4. Тогава марковци играят във В група.

Следващият сезон 2018-2019 отново отбор от региона достига до 1/16 финалите, а това е играещият в Трета лига - Атлетик Куклен. Кукленци играят срещу Левски, а мачът се играе на "Лаута" и завършва 0:6 за "сините".

През настоящия сезон отборът на Гигант Съединение ще срещне тима на ЦСКА в 1/16 финалите в турнира. Хубавата новина за отбора и всички жители на Съединение е, че мачът няма да бъде местен в Пловдив и ще се играе на градския стадион в Съединение. Двубоят ще бъде тази събота от 12:30ч. 

Ето и всички отбори от региона с участия на 1/16 финалите в турнира от 2000г. насам:

Сокол Марково - 3 пъти 

ФК Раковски - 2 пъти

Брестник - 1 път 

Евроколеж - 1 път

Вихър Строево - 1 път

Левски Карлово - 1 път 

Атлетик Куклен - 1 път

Гигант Съединение - 1 път

Заб. в материала влизат само отборите от Пловдивска област участвали на 1/16 финал за Купата, но не и от град Пловдив! Данните са от сезон 1999-2000.