Испански съд разпореди освобождаването на бившия президент на испанския футболен гранд Барселона Джосеп Мария Бартомеу, който беше задържан в понеделник в рамките на операция на каталунска полиция, съобщиха от Върховния съд на Каталуния.

Бартомеу и неговият съветник и дясна ръка Жауме Масферер ще бъдат изправени пред съда като заподозрени по дело, "открито през май 2020 година, свързано с лошо управление на собствеността и корупция в бизнеса". Отбелязва се, че и двамата задържани "са упражнили правото си да не дават показания и съдията е взел решение за тяхното временно освобождаване".

Екипът на Бартомеу е наел компания, която разпространява информация в социалните медии и интернет с цел да клевети хора, които са клеветили ръководството на клуба. Освен всичко се предполага, че от клуба са платили шест пъти повече от нормалната сума за тези услуги.

58-годишният Бартомеу пое поста президент на Барселона през 2014-а и напусна през 2020 година. Под негово ръководство клубът стана победител в Шампионската лига и Световното клубно първенство, по четири пъти Барселона спечели титлата и Купата на Испания, както и три пъти Суперкупата на страната.

Очаква се изборите за нов президент на клуба да се състоят на 7 март.