Английското правителство е дало зелена светлина на футбола и спорта в страната, след като до момента бе скептично настроено относно завръщането на мачовете от прекъснатите първенства. Сега обаче британските управници са решили, за футболните и спортни събития ще допринесат за повдигане на духа на населението в трудната борба с коронавируса и вече обмислят планове за подновяването на най-големите шампионати, включително и на мачовете в Премиър лийг.

Идеята е след 18 май всички да започнат триседмична подготовка при засилени мерки за сигурност между играчи, треньори и официални лица. Футболистите на Арсенал още днес подновяват индивидуални занимания при дистанция един от друг на 10-те терена на клубната база Лондон Колни. На 7 май се очаква правителството да разхлаби ограничителните мерки, на 15 май на специална среща ще се обсъди по-детайлно провеждането на шампионата. Предвижда се да се играе само на няколко стадиона, които ще бъдат обезопасени. Първенството в Премиър лийг трябва да се поднови на 8 юни и да приключи на 27 юли, като има да се изиграят 92 мача. Сериозно се обмисля вариантът отборите да имат право да правят по 5, а не по 3 смени. Цикълът ще бъде сгъстен и играчите ще се окажат доста натоварени само с 3 седмици тренировки, според специалистите не са изключени и травми.

Мачовете, естествено, ще бъдат без публика, а на тях се очаква да има около 300 души общо - 40 футболисти, 32 треньори и лекари на двата отбора, 12 официални лица, 6-8 души медицински персонал, 3 представители на Премиър лийг и около 130 представители на медиите.