Новият вариант на коронавируса - Омикрон, е регистриран за пръв път в Португалия във футболния отбор на Беленезеш, съобщиха властите в иберийската страна. Става дума за 13 футболисти и официални лица, но за щастие при никой от тях не е развита сериозна симптоматика, посочиха от здравното министерство.

Припомняме, че в събота Беленензеш беше принуден от местната федерация да играе със здравите си девет играчи срещу Бенфика. На полувремето резултатът беше 7:0 за Бенфика, а в началото на втората част след контузии на двама от играчите мачът беше прекратен. 

В събота обаче не се знаеше, че играчите са заразени с новия щам.

В същото стана ясно, че Зимната Универсиада 2021, която трябваше да се проведе в швейцарския град Люцерн е отменена заради новия щам Омикрон. 

"Универсиадата е отменена заради наскоро открития щам "Омикрон" на коронавируса. Решението е свързано с въвеждането от швейцарските власти на задължителна 10-дневна карантина за пътуващите от африкански страни, в резултат на което беше установено, че Универсиадата в Люцерн няма да може да се проведе", каза източникът.

Зимната Универсиада беше планирана от 11 до 21 декември в Люцерн.