Тотнъм оцеля и се класира за полуфиналите в Шампионската лига, след като загуби с 3:4 като гост на Манчестър Сити в невиждана голова фиеста на Етихад! В първата среща шпорите се наложиха с 1:0 в Лондон и благодарение на головете си на чужд терен добиха правото да срещнат Аякс в спор за място в големия финал. Английската футболна лудост сътвори невероятно шоу, което ще остане в аналите на най-комерсиалния турнир със спиращите дъха обрати и неповторимото зрелище. Тотнъм е в Топ 4 на Европа за пръв път след 57 години!

Двубоят се превърна в апотеоз на нападателния футбол, но и на неубедителните защити. Само за първите 20 минути на двубоя двата тима си вкараха общо 5 /пет/ гола и домакините от Манчестър поведоха с 3:2. Резултатът беше открит от Рахийм Стърлинг в 4-ата минута. Кореецът Хеунг-Мин Сон върна равенството само три минути по-късно, а в десетата изведе "шпорите" напред. Бернардо Силва обаче изравни само 60 секунди по-късно. Рахийм Стърлинг отново изведе "гражданите" напред в 20-ата минута. До почивката двата отбора се кротнаха и спряха да бележат, но през втората част драмата и зрелището не бяха по-малки.

Сити сви обръч около вратата на гостите и на няколко пъти вратарят Уго Лорис трябваше да се намесва решително. Шпорите отговаряха с редки, но опасни контри. В 59-тата минута Етихад отново изригна, след като Сити поведе с 4:2. Агуеро бе изведен на голова позиция и с топовен шут опъна мрежата. Този резултат устройваше домакините, но Тотнъм не се отказа, въпреки отсъствието на контузения си голмайстор Хари Кейн. В 72-та минута Йоренте засече топката с хълбока си след корнер и я прати в мрежата буквално от метър. Имаше съмнения, че е играл и с ръка, но след обстоен анализ със системата ВАР реферът Джунейт Чакър реши да присъди попадението. Последваха пропуски на Де Бройне и Гюндоган, а в края драмата бе пълна. Стърлинг вкара третия си гол в мача в добавеното време, но реферът отмени попадението отново след намесата на ВАР. Оказа се, че при връщането на Ериксен топката се отклонява в играч на Сити и преди гола Агуеро е бил в засада.

В другия мач Ливърпул би като гост Порто с 4:1 и след 2:0 в първата среща си осигури полуфинал срещу Барселона. Мане и Салах дадоха аванс на червените в 26-тата и 65-ата минута, Милитао намали в 69-ата, но Фирмино в 77-ата и Ван Дайк в 84-тата довършиха драконите.