Мъжкият национален отбор няма победа от вече една година, на 17 ноември 2019 ще стане точно година от последната победа на лъвовете срещу Чехия в европейска квалификация с 1:0 в София.

Днес момчетата на Георги Дерменджиев ще играят срещу Гибралтар в контролна среща и ако не успеят да победят и една от най-малките държави в света тимът рискува да остане без успех за цялата календарна година. За България предстоят тежки мачове с Финланди и Ирландия в Лигата на нациите. Националите вече доиграват лигата, докато останалите отбори се борят за класиране в по-горната лига. 

В последните си шест мача от двубоя с Чехия България има едно равенство и цели пет загуби. Мачовете по хронология са домакинска загуба от Беларус с 0:1 в контрола, домакинско равенство срещу Ирландия в Лигата на нациите. Загуба от Уелс като гост в същия турнир. Загуба от Унгария в София в полуфиналния бараж за класиране на Евро 2020. Загуба от Финландия като гост и поражение от Уелс като домакин, последните два мача са от Лигата на нациите. 

Подобна серия на националите имаше и през миналата година, тогава в 10 мача те записаха едва една победа, споменатият последен успех срещу Чехия. 

От началото на новия век през 2011 националите също записва само един успех, както през 2019. Тогава победен Кипър в приятелска среща с 1:0 в Ларнака. През годината националите имат две равенства и пет загуби. 

През тази година обаче ако не спечели нито един от предстоящите три мача националния отбор има вероятността да запише най-негативния си рекорд в историята - без нито една победа в календарна година.

Контролата с Гибралтар е от 19:30ч. и ще се играе без публика на националния стадион "Васил Левски".