В четвъртък Локомотив изигра запомнящ се мач срещу 721-милионният Тотнъм. "Смърфовете" загубиха с 1:2, но бяха на 15-на минути до чудото срещу англичаните. Ще ви представим най-знаменитите мачове на пловдивските отбори в евротурнирите, които се играха в Пловдив.

7 ноември 1984г. Ботев -  Байерн Мюнхен 2:0 стадион 9-и септември, Пловдив 45 000 зрители

Безспорно това е най-знаменитата победа на пловдивски отбор в европейските клубни турнири във футбола. Ботев е отписан след 1:4 в Мюнхен, но “канарчетата” побеждават немския гранд с 2:0, а само късметът спасява баварците от това да отпаднат от турнира КНК. Водени от знаменитият наставник Удо Латек и със звезди като Пфаф, Аугенталер, Лерби, Хьонес и Волфарт немците си отиват победени от Пловдив. Атанас Пашев открива за "канарчетата" в 38-та минута, а Костадин Костадинов от дузпа прави 2:0 в 51-та минута и кара баварския колос да трепери до последните минути. Ботев изпуска още няколко положения и дори вкарва, но техен гол е отменен. Ботев е единственият български клуб, който е бил на само един гол от елиминирането на Байерн Мюнхен.

30 септември 1981г. Ботев – Барселона 1:0 стадион 9-и септември, Пловдив 50 000 зрители

Ботев губи на "Ноу Камп" с 1:4 от каталунците в турнира КНК. Това обаче не спира знамения отбор от 80-те години на Ботев, който е още в началните си години да надиграе Барселона в Пловдив. Страхотен гол от фаул на Георги Славков в 34 минути носи победата на Ботев. Тимът пропуска и още няколко шанса за попадение. В състава на Барса са играчи като Олмо, Симонсен, Шустер и Кини. 

10 март 1965г. Локомотив – Ювентус 1:1 стадион 9-и септември, Пловдив 35 000 зрители

През 60-те години двата отбора, които играят с еднакви цветове на фланелките – черно-бяло райе се изправят един срещу друг. Локо играе много силно в Торино и измъква много хубав резултат - 1:1. В реванша в Пловдив Иван Манолов открива още в 4-та минута, а Мациа в 44-та минута изравнява. Тогава няма изпълнение на дузпи и се стигна до трети мач отново в Италия, който Юве печели след продължения с 2:1. 

27 октомври 1966г. Спартак Пловдив – Бенфика 1:1 стадион 9-и септември, Пловдив 40 000 зрители

Водени от големия Тодор Диев знаменитият отбор на Спартак от края на 50-те и началото 60-те години приема Бенфика в Пловдив. Португалците са водени от една от най-големите в световния футбол за всички времена Еузебио. Именно Еузебио открива в 14-та минута, а в 29-та Христо Дишков успява да изравни. В реванша в Лисабон гладиаторите отпадат след 0:3, но напускат турнира с високо вдигната глава. 

17 септември 2020г. Локомотив – Тотнъм 1:2 стадион Локомотив, Пловдив без публика

Въпреки загубата Локомотив изигра мач, който ще остане в историята на пловдивския футбол. Тимът поведе в 71-та минута с гол на Георги Минчев. Хари Кейн от дузпа в 81-та минута и Танги Ндомбеле в 83-та спасиха Тотнъм от отпадане. На стадион "Локомотив" в четвъртък не бяха допуснати фенове, заради ситуацията с коронавирус. Лондончани бяха най-скъпият футболен отбор, който е гостувал в Пловдив - 721 млн. евро.