Момчето от Афганистан, което стана известно в цял свят заради любовта си към Лео Меси, трябваше да избяга от дома си, преследвано от талибаните, съобщава Скай Спортс. Името на 7-годишният Муртаза Ахмади нашумя в края на 2016 година, когато 15-годишният му брат го снима със синьо-бяла /цветовете на националния отбор на Аржентина/ найлонова торбичка вместо фланелка, на която с химикал бяха изписани номер 10 и името на гениалния аржентинец. Снимката бе разпространена в социалните мрежи и придоби огромна популярност. Тя трогна и самия Меси и малкият афганистанец получи шанса да се срещне на живо със своя идол – по време на приятелски мач на Барселона в Катар. Там малчуганът получи и истински фланелки на Аржентина с автографи от футболистите.

Сега малкият Муртаза трябваше да избяга със семейството си от дома си в югоизточната провинция Газни. Същото бяха принуден да сторят около 4000 семейства, след като талибаните нападнаха безопасната преди зона, а стотици цивилни и войници бяха убити в боевете. Семейството на Муртаза принадлежи към етническата група на шитите, която бе основната цел на талибаните при въпросните нападения.

В момента момчето живее заедно с майка си и брат си в Кабул. Бащата останал в Ягори, където се занимава с фермерство. Майката Шафига разкрива, че талибаните поименно търсили малкия й син. Казаха, че ако го намерят, ще го нарежат на парчета, сподели тя. Страхуваме се, че може да се случи нещо лошо, ако намерят Муртаза, допълни големият брат Хумаюн, който направи фланелката на Меси от найлоновата торбичка.

Напуснахме Ягори в нощта след първите изстрели, разказва Шафига, която крие лицето на Муртаза с шал, за да не го разпознаят. Не можахме да вземе нищо от имуществото – само живота ни, допълва тя. В дома им в Ягори останали дори подписаната с автограф фланелка и топка, подарени на малчугана от Меси при срещата им в Катар.

Искам ги обратно, за да мога да играя, казва Муртаза. Меси ми липсва. Когато го видя отново, ще го поздравя, той ще излезе на терена, а аз ще го гледам, допълва малкият поклонник на аржентинеца. Засега обаче подаръците ще си останат в дома на малкия, защото едно завръщане там би било прекалено опасно, въпреки че силите на реда засега отблъснаха нашествениците в Ягори.

По време на режима на талибаните от 1996 до 2001 година спортът не е на особена почит в Афганистан, а стадионът в Кабул се превърна в арена на екзекуции. Шафига също така разкри, че след срещата на Муртаза с Меси семейството им се е превърнало в обект на нежелано внимание. Местни силни мъже ни се обаждаха и ни заплашваха, че ще ни вземат детето, ако не им дадем парите, които Меси ни дарил, разказва майката. През нощта непознати хора наблюдаваха къщата ни, а през деня не пускахме Муртаза да си играе с връстниците си, за да не го отвлекат, завършва Шафига потресаващия си разказ.