Ясен Петров беше избран за национален селекционер на футболните ни национали. Решението на БФС може би изненада някои специалисти, но дали пък точно Ясен няма да е човекът, който да даде нужната промяна за националния отбор.

Със сигурност всичко е против него – националите имат едва две победи в последните две години. България не показва добри игри, а черната серия без голям футболен форум продължава. Лъвовете не са се класирали от 1998 за Световно първенство и от 2004 за Европейско първенство. През миналата година те имаха шанса да се класират на Европейско, но не използваха тази възможност и вече 16 години националите не са били на голямо първенство.

До тук всичко е негативно, но нека да не забравяме, че само преди няколко години националите начело с Любослав Пенев и Петър Хубчев – показваха добри игри. Освен всичко друго те бяха близо и до класиране. Държаха се достойно и озорваха сериозно топ отбори в Европа и записаха победа срещу Нидерландия и сложиха край на черната серия срещу Швеция и записаха драматичен успех и над шведите. Значи може и не беше и толкова отдавна.

Ясен Петров се е доказал като треньор. Нека да припомним, че той беше последният успешен треньор на Левски, успя да върне Ботев в елита и да го стабилизира там, с Черно море игра финал за Купата. Доказал се е и в чужбина от 2014 до 2019 той беше в Китай и там беше боготворен от местните фенове. Защо пък точно той да не е точния човек. Ако видим последните наставници на националите те винаги са били треньори на Левски, ЦСКА, Лудогорец в последните няколко години. Петров прави изключение, да той е бил треньор на Левски, но преди цели 10 години. Дали пък и това няма да спомогне?

Фактите са, че в предстоящите световни квалификации националите нямат никакъв шанс. Няма какво да се заблуждаваме. България попадна в изключително тежка група. В групата са един от топ отборите на света - Италия, един от най-силните европейски отбори и постоянен участник на голям футболен форум - Швейцария. Двата отбора изглеждат недостижими за лъвовете на този етап. Въпреки това България трябва да се опита да изиграе добри квалификации и третото място в групата не изглежда толкова невероятно. Северна Ирландия е доста неприятен отбор, който играе доста затворен. Националите много трудно играят с такива отбори, но определено ирландците са достижими и можем да ги изпреварим в крайното класиране. Литва на карта е аутсайдера в групата, но в последните години лъвовете имаха проблеми и с подобни отбори. Затова световните квалификации ще ни дадат една основа и ако Ясен Петров успее да я постигне, да даде на тима нужното спокойствие и мотивация защо не квалификациите да бъдат основата за класиране на Европейското. 

Целта на националния отбор трябва да бъде класирането на европейското първенство, но е много важно Ясен Петров да получи шанс да води България и в европейските квалификации. В последните години национален селекционер рядко получава шанса да води лъвовете в европейски и световни квалификации. Класирането на европейски финал през последните години е доста по-лесно отпреди, но въпреки това за втори пореден път, от както бяха увеличени отбори на първенството, България отново няма да бъде част от шампионата. Със сигурност нямаме и играчи, както преди това, това е ясно за всички и всеки го вижда. Но има много национални отбори, които успяват с борба да постигнат целите си. 

Ясен Петров определено влиза в една ниша, която е много сложна, но все пак трябва да отбележим, че той е отказал оферта завръщане в Китай. Място, с което е много добре запознат, ще получи доста повече пари и ще му една идея по-спокойно. Дали той е точният човек ще разберем в следващите години, но определено националите имаха нужда от тази промяна и от различно лице, което да поеме юздите.