Кристиано Роналдо и Лионел Меси отпаднаха още на осминафиналите в Шампионската лига за първи път от сезон 2004-2005. Трябва да направим важно уточнение, че това беше първият сезон на Меси, който още не беше титуляр в Барселона, а Роналдо вече беше титуляр, но също беше един от първите му сезони.

За мнозина отпадането на двамата бележи и края на епохата им. Последните 15 години двамата бяха на върха и записаха завинаги в историята на футбола имената си. Меси спечели четири пъти Шампионската лига, а Роналдо 5. Двамата не спират и да бележат, въпреки че вече са на сериозни години - Меси на 34, а Роналдо на 36. 

През тази седмицата обаче и двамата се оказаха грешници - Роналдо скочи в решителен момент от стената при пряк свободния удар на Порто, а впоследствие този гол елиминира Ювентус, а Меси пропусна дузпа, която можеше да вдъхнови Барселона за нов знаменит обрат срещу ПСЖ. Въпреки това и двамата великани на съвременния футбол са хора и е нормално да допускат грешки, но когато те го направят феновете се нахвърлят сериозно срещу тях.


Меси след пропуснатата дузпа срещу ПСЖ

Въпреки това и двамата ще останат да играят в Европа и през следващия сезон при всички положения. Не изключено да останат в Барселона или Ювентус, но дори и да него направят - ПСЖ, Манчестър Сити и Реал Мадрид ги искат. На тези години повечето футболисти сменят континента и преминават в отбори от САЩ или Китай, но за Меси и Роналдо това все още е рано, а определено и двамата може да завършат кариерите си в Европа.

Естествено всяка ера си има своя край и затова и коментарите, че това е краят на ерата на аржентинеца и португалеца са логични. Двамата обаче показват, че въпреки годините и въпреки ранните отпадания не са се отказали да преследват целите си.


Роналдо след отпадането от Порто

Меси все още не е печелил световната титла с Аржентина и Копа Америка (може да го направи тази година). Тези два трофея винаги отбягват на нисичкия гений и той определено ще иска да завърши кариерата си с тях. През 2014-а Меси беше най-близо до Световното първенство, но "гаучосите" загубиха финала от Германия с 0:1. Простите сметки показват, че ако Меси иска да ги спечели трябва да го направи или догодина на световното или най-късно през 2026, когато е следващият Мондиал, а тогава вече ще е на 39 години.

За Роналдо се отнася същото, португалецът обаче успя да спечели Европейското първенство през 2016, а единственото, което му отбягва през кариерата е Мондиалът. До момента той успя да стигне до четвъртото място с Португалия през 2006-а година. Мондиалът през 2022-а и за него най-вероятно ще е последна възможност да добави единствената липсваща титла, защото следващото Световно ще бъде, когато Роналдо вече е на 41 години.


Меси след спечелването на четвъртата си Шампионска лига

Затова няма да е никаква изненада в следващите 2-3 сезона да видим един от двамата или и двамата да добавят поне още една Шампионска лига към трофеите си, а защо не и бленуваната световна титла.

Любопитно е, че през този сезон двамата се изправиха един срещу друг за първи път от 2018-а година. В груповата фаза на Шампионската лига Барселона победи с 2:0 в Торино Ювентус, а Меси вкара от дузпа, но Роналдо отсъстваше в първата среща, защото беше с коронавирус. Дългоочакваният сблъсък се състоя в Барселона на 8 декември 2020г. Тогава Роналдо успя да вкара две дузпи и Ювентус спечели с 3:0 насред "Ноу Камп" и спечели групата си. След края на двубоя двамата показаха взаимен респект и се поздравиха. Много пъти и двамата са казвали, че никога е нямало да станат толкова добри, ако не го е имало другия. Именно манията за усъвършенстване и да бъдеш най-добрият успя да изгради и двамата като най-добрите в последните 15 години

Дори и това наистина е да е краят на епохите на двамата обаче това не означава нищо, защото Меси и Роналдо записаха имената си в историята на футбола и трудно в следващите поне 10 години ще има играч, който ще може да достигне до техните постижения.

Каквото и да се случи две неща са ясни - двамата няма да напусна Европа и това лято ще бъдат отново на първите страници на спортните медии, защото ще се дискутира сериозно тяхното бъдеще. 


Роналдо след петата спечелена Шампионска лига