Извънредният конгрес на БФС официално ще се проведе на 26 юни в НДК, това реши през миналата седмица Изпълкома на БФС. На него трябва да бъде избран новият президент на централата. Заради ситуацията с коронавируса конгресът беше отложен, а след оставката на Борислав Михайлов през 2019-а до сега централата се води от временния президент Михаил Касабов.

По-интересно е обаче нещо друго. Членовете на Изпълкома заявиха, че реално Извънредният конгрес ще избере президент на централата само за 7 месеца, а след това през 2022-а ще има редовен конгрес, на който ще бъде окончателно избран новият президент. Петър Величков обаче алармира през тази седмица нещо съвсем друго. Според него реално нов президент няма да бъде избран, а на конгреса ще гласува оставката на Борислав Михайлов и пет човека от настоящия Изпълком. Величков добави още, че за да бъде избран нов президент с пълен мандат трябва всички членове на Изпълкома подадат оставки и те да бъдат гласувани.

Кои са обаче кандидатите за футболната централа и кой ще управлява българския футбол през юни 2021 или по-скоро през 2022-а година още никой не може да каже. Причината е проста все още никой официално не се е кандидатирал или подал документи за нов президент.


Борислав Михайлов

Временният президент Михаил Касабов на няколко пъти заяви, че няма да се кандидатира за поста. Вицепрезидентите Атанас Фурнаджиев и Йордан Лечков също заявиха, че няма да са кандидати за поста. Така реално от настоящото ръководството на централата няма човек, който да е афиширал амбиции за поста. Но Фурнаджиев и друг член на Изпълкома Венцеслав Стефанов намекнаха, че Борислав Михайлов може да се кандидатира отново за президент. Ако Михайлов се кандидатира отново, то тогава е доста вероятно битката с евентуален сблъсък срещу Величков – Бербатов да е доста интересен. И двамата подчертаха обаче, че не са говорили с Михайлов на тази тема. Емил Костадинов също е коментиран за евентуален нов кандидат за поста, но и от него няма нищо официално.

Слуховете за Димитър Бербатов, че ще се кандидатира за президент на централата са най-сериозни. Най-успешният ни футболист в последните 20 години живее от няколко години в България и в момента иска да изкара треньорски лиценз. Бербатов в момента е треньор на нападателите в Етър.


Димитър Бербатов и Петър Величков

Първоначално слуховете бяха, че той ще бъде вицепрезидент на централата заедно с бизнесмена Петър Величков. Миналата седмица се появи информация, че Бербатов ще бъде президент, а Петър Величков ще бъде вицепрезидент. Величков даде пресконференция през тази седмица и намекна, че е възможно с Бербатов да се кандидатират, но той заяви, че сега не е моментът официално да стане това. Величков официално и потвърди, че заедно с Бербатов са в един екип.  Величков, който е член на Изпълкома явно обаче ще застане срещу досегашните си колеги.


Христо Христов

Пловдивчанинът Христо Христов, който е бизнесмен и президент на футболния клуб Марица заяви първи мераците си за централата. Христов заяви, че ще се кандидатира за поста и обеща кардинални промени във футбола ни, но той все още официално не е входирал това пред централата и не се е кандидатирал официално за президент.


Христо Порточанов

Бившият футболен бос и бивш собственик на бургаския футболен тим Нефтохимик Христо Порточанов също заяви, че се кандидатира за поста, но и той все още официално не е входирал нищо в БФС.

Адвокатът Иво Ивков, който е син на легендата на Левски Кирил Ивков също е коментиран като кандидат за президентския пост. Той обаче официално не е афиширал амбициите си за поста. Според повечето информации Левски ще застане зад него, ако той се кандатира. 


Иво Ивков

Друг много коментиран за поста беше друг от успешните ни футболисти в последните 20 години – Стилиян Петров. Той заяви, че на този етап не смята да се кандидатира за поста и не мисли, че сега е моментът.

До изборите остават точно 3 месеца, но ще има ли въобще избори и това е все още неясно.