Психолози вече предупредиха, че изолацацията и карантината заради пандемията от коронавирус ще се отразят лошо на футболистите, които са свикнали на свръхактивност. Почти всички отбори в Европа имат забрана за провеждане на масови тренировки и трябва да поддържат форма при домашни условия. На някои обаче това не им се отразява добре. Водещи клубове вече започнаха работа с психолози, които да помагат на футболистите да преодолеят последствията от изолацията. Други се опитват да се развличат със странични занимания.

Човек ще си помисли, че карантината и липсата на мачове има и положителна страна - поне се опазва здравето на футболистите. Оказва се обаче, че не е точно така. Пред няколко дни вратарят на Лудогорец и националния отбор се контузи нелепо и дори стигна до операция. По време на бегово упражнение като част от индивидуалния тренировъчен план Пацо Тигъра е получил разкъсване в областта на ахилесовото сухожилие, което изискваше оперативна интервенция и сега не се знае колко време ще се възстановява. И докато тази травма все пак може да мине в графата "нормални", тъй като е получена по време на индивидуална тренировка, има такива, които будят истинско недоумение. Те идват не откъде да е, а от един от най-големите клубове в света - Манчестър Юн.

Клубният лекар Стив Макнали заяви, че вече са предприети мерки за опазването на менталното здраве на играчите и разнообразяването на скучното им ежедневие. Оказва се обаче, че някои от тях са получили странни контузии. Диетологът на клуба от Олд Трафорд е давал съвети на футболистите как да си приготвят ястия за себе си онлайн на страницата на клуба в Инстаграм. Някои от тях са появили завидни кулинарни умения, но за други се оказало доста по-трудно. Двама играчи са получили травми по време на готвене, но клубният лекар не разкрива точно какви са те и колко са тежки. Трети футболист на червените дяволи пък е бил ухапан от домашното си куче и е трябвало да потърси медицинска помощ.

Едва ли тези контузии са по-тежки от тази на Пламен Илиев, но явно карантината не е толкова безопасна и е истинско изпитание за играчите. Големите тревоги обаче предстоят. Физиотерапевтите очакват бум на травмите при подновяване на тренировките, тъй като 2-3 седмици по-късно, ако ситуацията с коронавируса го позволява, трябва за започне доиграването на сезона в различните държави. Това означава, че подготовката ще се форсира и не са изключени контузии - по-тежки от тези в Юнайтед.