Аякс хвърли бомбата в Шампионската лига и детронира действащият носител на трофея Реал Мадрид. Холандският тим сътвори една от най-големите сензации в историята на турнира, след като изоставаше с 1:2 от първия мач в Амстердам, но устрои истински погром на Кралския клуб с 4:1 на Бернабеу и с общ резултат 5:3 се класира за четвъртфиналите. За Реал това бе трети голям удар в рамките само на седмица след двете загуби от Барселона за Купата на Краля и за първенство. И отново на Сантяго Бернабеу. Така Белия балет вече няма за какво да се бори, след като отпадна за Купата на Краля и Шампионската лига, а в шампионата изостана фатално от Барселона. Аякс пък за пореден път показа, че през този сезон израстването му е огромно и е един от отборите, които играят най-качествен и зрелищен футбол в Европа.

Реал натисна още от началото и в 4-та минута Рафаел Варан тресна напречната греда с удар с глава след центриране на Лукас Васкес. Само 2 минути по-късно обаче Аякс поведе чрез Кари Зиеш, който се въплозва от грешка в отбраната на домакините. В 18-та холандците вече водеха с 2:0 и интригата бе пълна. Лукаш Тадич навърза атрактивно няколко защитници през центъра и пусна на Нерес, който елегантно удвои. В 42-та гредата за втори път спаси гостите - този път след удар с левачката на Гарет Бейл.

В 62-ата минута Аякс стигна до трети гол чрез Тадич, но попадението беше признато едва след намесата на ВАР, тъй като преди да бъде организирана атаката имаше съмнения, че топката е напуснала терена. В 70-ата минута Реал върна някави надежди с гол на Марко Асенсио, но само две минути по-късно Ласе Шьоне препарира Куртоа с ювелирен фалцов параболичен шут от фаул от доста малък ъгъл - 1:4. Към края Модрич и Бензема не успяха сами срещу вратаря на Аякс, който отрази и добавката на Бейл от непосредствена близост. Малко след това Зиеш можеше да направи разгрома на Реал още по-внушителен, но засечката му от непосредствена близост след центриране на Долберго отляво мина над гредата.

В другия мач Тотнъм взе своето и отново победи Борусия в Дортмунд с 1:0. Хари Кейн бе изведен в началото на второто полувреме и майсторски прониза мрежата. Така шпорите продължават напред след 3:0 в първата среща в Лондон и общ резултат 4:0.