Докато цял свят се бори с разрастващата се пандемия от коронавирус, в Беларус продължават да подценяват опасността и да не налагат карантинни мерки. Президентът Лукашенко ги намира за гротескни и дори луди, въпреки 4-те жертви на болестта до момента. Местната футболна федерация пък едва ли ще си има проблеми с УЕФА, която постанови лигите да се доиграят в по-добри условия, защото първенството продължава да върви с пълна сила. При това - без ограничения за зрителите. Нещо повече - ТВ правата за излъчване бяха продадени в 11 страни - успех, непознат в миналото и невъзможен в един свят без пандемии. Само руският спортев канал Мач ТВ плати 210 000 долара, за да излъчва срещите в Беларус, след като руският шампионат бе преустановен заради заразата. При тези обстоятелства не е чудно, че шефоете на Беларуската футболна федерация продължават да си крият главите в пясъка, докато не получат сигнал отгоре, пише Дейли Мейл.

В същото време феновете започнаха да се отдръпват от страх и трибуните все повече оредяват. Фенгрупировки на големите клубове в страната като БАТЕ Борисов, Шахтьор Солигорск и шампиона Динамо Брест публично призоваха да се спре посещението на мачовете, за да се ограничи заразата. ФК Витебск от града с най-много заразени в страната призова хора над 65 години да си стоят по домовете, а феновете да се държат далеч един от друг на трибуните. Също така клубът реши да премести мачовете си на стадион на около 300 км от града. Всъщност единствените други държави, в които продължава да се играе футбол с публика са малката африканска страна Бурунди и Никарагуа, в които има болни от коронавирус. Утре се подновява шампионатът на Таджикистан, в която няма заразени, въпреки че граничи с първоизточника на заразата Китай.

Миналата вечер на 22-хилядния олимпийски стадион в Минск имаше една дузина фенове ва двубоя между Динамо Минск и Торпедо. Знаем за епидемията от коронавирус. Може би е правилно да се прекрати шампионата, за да бъдат спасени човешки животи, но ние обичаме клуба си и ще го подкрепяме, докато можем, казват трима невръстни фенове, седнали един до друг. Възрастен запалянко пък е на мнение, че проблемът се преувеличава. Вижте, гледах как Динамо Минск стана шампион на Съветския съюз през 1982 година. Искате да си стоя у дома ли? Няма да стане, категоричен е той. Млада двойка се прегръща след един от головете: Определено тук на празните триуни е по-безопасно, отколкото в претъпканото метро или в пълния с хора супермаркет, твърдят те.

В Беларус все още няма никакви карантинни мерки. Но явно хората, които в нормални обстоятелства са лоялни към правителството, вече правят своя избор, когато нещата са на живот и смърт. И предпочитат да си стоят у дома с близките си. Докато местната футболна федерация продължава да се възползва от ситуацията и да трупа пари от ТВ права, превръщайки пандемията в "златна кокошка".