Политици, бивши футболисти и фенове публично изразиха гнева си за решението на клубовете от английската Премиър лийг да не намаляват космическите заплати на футболистите в условията на пандемията от коронавирус, която предизвиква обща икономическа криза по цял свят. Нещо повече - въпросното решение е по препоръка на Асоциацията на футболистите професионалисти в страната. Социалните мрежи преливат от гневни постове, изразяващи възмущение как може да се следват правителствените постановления и да се режат с 20 процента заплатите на служителите в клубовете, които са средно около 2500 паунда, а огромните суми от по над 100 000 паунда седмично на звездите от Премиър Лийг да остават непокътнати. Това си е истиско кощунство, възмущават се масово на острова.

В етажите на властта на Великобритания няма да толерират футболните клубове, които отказват да намалят заплатите на скъпоплатените си звезди, а в същото време орязват от приходите на останалите си служители. Председателят на комисията за култура, медии и спорт Джулиън Найт се обърна към министъра на финансите Риши Сунак с предложение за налагането на данък върху тези отбори. Евентуалното налагане на въпросния данък дава право на хазната после да раздаде събраните средства на потърпевшите обикновени служители.

Здравният министър Мат Ханкок също призова играчите да намалят заплатите си, за да поемат своята роля в борбата срещу коронавируса. Смятам, че всеки трябва да играе своята роля в този момент. Трябва да обединим усилия и това означава, че и футболистите във Висшата лига е необходимо да се присъединят. Предвид жертвите, които много хора правят, включително някои мои колеги в Национална здравна служба, които са направили крайната жертва и бяха заразени, и за съжаление вече не са сред нас, мисля, че първото нещо, което футболистите от Висшата лига могат да направят е да намалят заплатите си, каза Ханкок.

Припомняме, че почти навсякъде заплатите на играчите се намалят, за да оцелеят клубовете във времето, в което няма мачове заради кризата с коронавируса. Фуболистите на Ювентус се отказаха от 4 месечни заплати, тези на Барселона ще бъдат рдуцирани с по 70 процента, подобна стъпка обмисля и Реал Мадрид, както и отборите в германската Бундеслига. У нас отбори като Ботев, Локо и Левски изразиха готовността си за намаляне на възнагражденията.

Все пак лошият имидж на клубовете от английския елит може да се промени утре, когато предстои среща на отборите от Премиър лийг. На нея ще бъде обсъдена възможността да бъдат редуцирани заплатите на играчите от по-богатите клубове и парите да отидат в помощ на по-бедните отбори.