Българското футболно първенство се поднови днес с отложените мачове Арда - Лудогорец и Локомотив София - ЦСКА. Следващата седмица стартират и мачовете от 20-ия кръг, който е първи за втория полусезон. Този полусезон се очертава да бъде доста по-интересен от предишните, а борбата дори за титлата съществува. Ще е интересно и битката за място в евротурнирите, турнира Купа България и които отбори ще изпаднат. 

На 18 март предстои и друго доста интересно нещо за българския футбол, а именно втория епизод в битката между Борислав Михайлов и Димитър Бербатов за шефския пост в БФС. 

Борбата за титлата 

Последните години много рядко можем да видим Лудогорец да е само две точки пред своя преследвач в битката за титлата. Разградчани и сега са фаворити за трофея, но през този сезон ЦСКА диша сериозно във врата на шампионите и нищо чудно да станем свидетели и на първия път, при който Лудогорец губи титлата. В момента разликата е едва две точки - Лудогорец е с 42, а ЦСКА е с 40. 

Битката за топ 6 и тройката 

Влизането в шестицата може да означава и битка за тройката през този сезон. В момента в шестицата освен борещите се за титлата Лудогорец и ЦСКА са още отборите на Черно море, Ботев, Славия и Левски. Локомотив Пловдив и ЦСКА 1948 също ще се в борбата до последно за влизане в топ 6. Разликите не са много големи и ще можем да видим доста интересна битка. Битката за бронза ще е наистина доста интересна този сезон, защото няма фаворит за третото място, а разликата между третия и шестия в момента едва 6 точки, а между третия и осмия е 8 точки. 

Баража за Лигата на конференциите 

Там също се очаква поне два отбора сериозно да се броят за седмото място, което ще даде право за бараж за Лигата на конференциите. Хипотетично е възможно въпросният бараж да бъде и пловдивско дерби между Ботев и Локомотив. Завършилият на седмото място ще гостува на този, който е завършил трети или четвърти в мач на директна елиминация за последното свободно място в евротурнирите. 

Купата

Трофеят не малко пъти е променял доста неща в крайното класиране и най-вече за бараж за евротурнирите. Ако носителят на трофея не е някой от първите три отбора в крайното класиране ще стане доста интересно. Победителят печели директна квота и това означава, че ако е извън топ 3 третият в крайното класиране ще играе бараж за евротурнирите. Ако обаче трофея бъде спечелен от някой от топ 3 то тогава на бараж ще отиде четвъртия. Турнирът е на фаза четвъртфиналите, а осемте останали отбора са Лудогорец, ЦСКА, Левски, Локомотив Пловдив, Монтана, Септември София, Славия и Берое. 

Битката за оцеляване 

Царско село, Пирин, Локомотив София, Ботев Враца в момента са отборите, които са най-застрашени от изпадане. Един от тях ще изпадне директно, а предпоследният ще играе бараж за оцеляване. Към тях обаче може да се присъединят и Берое и Арда, които изпитаха сериозни финансови проблеми и промениха съставите си. Битката за оцеляване ще е доста интересна.

Финансовите проблеми 

Три отбора от елита имаха доста сериозни финансови проблеми. В Царско село беше подменен почти целия отбор, а в тима заиграха доста чужденци. Не се знаеше дали отборът въобще ще започне втория полусезон. Арда намали бюджета си, но пък остави голяма част от отбора си. Напуснаха обаче две от звездите Спас Делев и Иван Караджов. В Берое ситуацията беше най-тежка, защото там беше спряно финансирането от ТЕЦ Марица Изток 2. Така тимът намали драстично бюджета си и беше напуснат от голяма част от титулярите си. Все пак тимът сглоби отбори за втория полусезон, а също така в отбора останаха и някои от чужденците. 

Отборите, които ще спечелят промоция 

Във Втора лига също е доста интересно. Там пет отбора се борят за първите три места, които от новия сезон ще дадат промоция в efbet Лига. Четвъртият пък ще играе бараж за промоция, а петият ще си остане във Втора лига. За момента разликите между първия и шестия не са чак толкова големи. Лидер във Втора лига е Спартак Варна с 45 точки, Хебър и Етър са с по 44 и поделят втората позиция, четвърти е Миньор Перник с 41 точки, а пети е дубълът на Лудогорец с 37 точки, но той така или иначе няма право да печели промоция в елита дори и да завърши в топ 3. Последният отбор, който ще се бори за завръщане в елита е Септември София, който е с 36 точки. 

Новият формат от новия сезон

От сезон 2022-2023 елитът ни отново ще бъде с 16 отбора и това е причината през този сезон да има само един директно изпадащ и един, който ще играе на бараж за оставен. Три тима ще влязат от Втора лига директно. Остават плейофите и разделянето на горна и долна част от отборите след края на редовния сезон.