Ще се доиграе ли родното футболно първенство и под каква форма. Този въпрос вече седмици наред си задават феновете, а и отговорните фактори, тъй като всичко зависи от развитието на пандемията с коронавируса. Преди няколко дни от БФС заявиха, че е почти немислимо шампионатът да се изиграе в пълния си вариант с плейофите. Най-вероятно ще се проведат само последните два кръга от редовния сезон, плейофите за влизане в елита и турнирът за Купата на България.

Какво ще се случи при това положение и какви са шансовете на Локо и Ботев за евротурнирите. Ако няма плейофи, Лудогорец е шампион и на теория, тъй като има 9 точки аванс на върха и отложен мач с Арда. Люта ще е битката за 2-то и 3-то място, за което ще спорят Локомотив Пд, ЦСКА и Левски. Те са с равен брой точки - по 46. Локо има домакинство на Етър и гостуване на ЦСКА, като 4 точки от тези две срещи ще му гарантират място в тройката и участие в евротурнирите или в най-лошия случай - плейоф за място в Лига Европа, ако такъв изобщо има. Червените имат гостуване на последния Витоша и домакинство на Локо. Левски приема Лудогорец и гостува на Арда в последния кръг от редовния сезон.

Ботев е на 8-мо място, на 7 точки от седмия Берое. Канарчетата имат домакинство на Ботев Враца и гостуване на Лудогорец, но единственият им шанс да попаднат в Европа е, ако спечелят Купата на България. Там нещата са на фаза полуфинал, като Ботев играе с ЦСКА, а Локо - с Левски. За черно-белите най-лошият възможен сценарий е ако останат 4-ти след двата столични гранда и Ботев спечели Купата. Тогава няма да играят в Европа. Засега е напълно неясно дали ще има бараж за Лига Европа между седмия и третия или четвъртия. Ако такъв има, Локо може да посрещне Берое при 3-то или 4-то място за последната квота в Европа, в зависимост от това кой ще спечели Купата. Ако черно-белите са трети и Ботев вземе Купата, отиват на бараж. При 4-то място и купа за Левски или ЦСКА - също. Ако не се изиграе още нито един мач за първенството или Купата, по препоръка на УЕФА евроучастниците ще бъдат определени на базата на моментното си класиране, което означава, че Лудогорец ще играе в Шампионската лига, а Локо, Левски и ЦСКА - в Лига Европа.