От днес започва 22-то Световно първенство по футбол и всички погледи ще бъдат насочени към Катар, който за първи път ще е домакин на Мондиал. Първенството обаче е най-странното в историята на футбола, защото за първи път Мондиал ще се играе през зимата, а не както беше досега през лятото. 

Естествено причината е страната домакин срещу, която се изговори толкова много. За пореден път се отвориха и въпросите до колко ФИФА се е оттърсила от скандала с корупцията и дали пък този порочен кръг някога ще приключи. Бяха засегнати и правата на хората, след като по непотвърдени данни много от работниците на стадионите са загинали по време на работата по съоръженията. Ограниченията в страната също не са никак малки, а много фенове решиха просто да не си причиняват мъките и скъпата бира, а просто да си останат у дома. Напоследък пък се появиха и още не малко скандални факти, а именно пакистанци, които се правят на фенове на различни държави, които са купени от организаторите. Капакът на всичко беше информацията за уговорен мач. Според няколко източника домакинът Катар е подкупил няколко от играчите на Еквадор, за да може тимът да започне с победа на Мондиала, въпреки че е определян за най-големият аутсайдер на шампионата. 

На фона на всичко това футбол все пак ще се играе в Катар и се очаква той да бъде и на високо ниво. Големият въпрос е обаче и как ще се чувстват самите футболисти. За първи път в историята заради Мондиал се спират всички клубни първенства, които ще бъдат подновени в началото на януари, а в Англия още в края на декември. 

Не малко играчи останаха извън Мондиала заради контузии, а определено най-голямата липса ще е на един от топ играчите в света - Садио Мане. 

Мачът на откриването днес ще бъде между домакина Катар и Еквадор, а определено цял свят ще гледа този мач с едно наум особено след информациите, че той купен за катарците. 

Двубоят започва в 18:00 б.в., а час по-рано стартира и официалната церемония по откриването на Мондиала. 

Фаворитите за трофея са Бразилия, Аржентина, Франция, Англия, Германия. 

Тронът на Бразилия на световния връх е застрашен, защото ако световен шампион стане Германия то бразилците ще поделят първото място трофеи от Мондиали именно с немците. Бразилия е начело с пет трофея, а Германия и Италия, която няма да участва на Мондиала, са на второто място по световни титли - по 4. 

Мондиалът ще премине без никакво българско участие. Националите не успяха да стигнат до Катар и продължават черната си серия без Световно от 1998г. Български съдия също не попадна сред реферите на Мондиала, а за първи път от 1990г. играч от efbet Лига няма да играе ма Световно първенство.

Рекордно малко са и стадионите за Световното - осем. Градовете, които ще приемат шампионата също са малко общо пет - Доха, Ал Вакра и Ал Раян - на два стадиона и на един Ал Хор и Лусаил. Най-големият стадион е този в Лусаил за 80 000 зрители именно на него ще се играе и финалът на 18 декември.  

Вижте арените, на които ще се играе Мондиала в КатарОбщо осем стадиона в пет града ще посрещнат Световното първенство

Ето и всички групи на Мондиала: 

Група А: Катар, Еквадор, Сенегал, Нидерландия (Ал Хор, Доха, Ал Раян)

Група В: Англия, САЩ, Уелс, Иран (Ал Раян, Ал Хор, Доха)

Група С: Аржентина, Саудитска Арабия, Мексико, Полша (Лусаил, Доха, Ал Раян)

Група D: Франция, Дания, Австралия, Тунис (Ал Вакра, Доха, Ал Раян)

Група E: Германия, Испания, Коста Рика, Япония (Ал Хор, Доха, Ал Раян)

Група F: Белгия, Мароко, Хърватия, Канада (Ал Хор, Доха, Ал Раян)

Група G: Бразилия, Сърбия, Швейцария, Камерун (Лусаил, Доха, Ал Вакра)

Група H: Португалия, Гана, Уругвай, Южна Корея (Лусаил, Доха, Ал Раян, Ал Вакра)

Любопитно е, че общо четирима играчи ще се присъединят към Лотар Матеус (Германия), Джанлуиджи Буфон (Италия), Антонио Кабрал и Рафаел Маркес (и двамата от Мексико) с играчите с по пет световни първенства. В Катар Мондиалът ще бъде пети за аржентинеца Лионел Меси, португалеца Кристиано Роналдо и мексиканците Гилермо Очоао и Андрес Гуадрадо. 

Четирима играчи стават с историческо постижение на Световното в КатарОчоа, Гуадрадо, Меси и Роналдо ще запишат участие в пето Световно първенство

Лионел Меси пък може да се превърне в играча с най-много мачове на Мондиали, но това да се случи трябва Аржентина да достигне до полуфиналите, а той да играе във всички мачове на своя отбор. 

Меси пред уникален рекорд ако Аржентина стигне до полуфиналите на СветовнотоТой може да стане играчът с най-много мачовете на Мондиал

За фазата на елиминациите ще се класират първите два отбора във всяка група, а останалите отпадат. 

При равенство в точките в групата първо ще се гледат директните двубои между съответните съперници.

Топката за Мондиала за 14-ти пореден път ще бъде изработена от Адидас. Името на коженото кълбо е Ал Рихла и се очаква тя да е най-бързата топка правена за Световно първенство. 

Топката на Световното в Катар - Ал РихлаАдидас отново изработи коженото кълбо за Мондиала

Талисманът на турнира се казва Ла‘ееб.

Талисманът на Световното в Катар се кава Ла‘ееб

Мондиалът ще остане странен и в музикална гледна точка. За първи път няма да има един официален химн на Световно първенство, а мелодиите, които избра ФИФА са общо четири. 

За първи път няма официален химн на СветовнотоФИФА определи няколко песни като основни за Мондиала

В българския ефир мачовете ще вървят по БНТ и Нова Броудкастинг груп.

Вижте и пълната телевизионната програма за Световното в Катар: