За 14-и пореден Мондиал концернът Адидас изработва официална топка на Световно първенство. Според предварителните обещания топката е проектирана да се движи все по-бързо и е идеална за бърза игра.  

"Играта става по-динамична и с увеличаването на скоростта - точността и стабилният летеж на топката стават все по-важни. Поставихме си за цел да направим невъзможното възможно с първата по рода си иновация, като създадохме най-бързата и най-точна топка за Световно първенство досега", казва Франциска Льофелман, директор "Дизайн на футболни графики“ към Адидас.

Проектирана с помощта на данни от проучвания в лабораториите на Адидас, Ал Рихла осигурява най-високо ниво на точност на терена. Създадена с грижа за околната среда, Ал Рихла е първата топка за Световната купа, произведена само с мастила и лепила на водна основа. Смелите ярки цветове и графики, разположени на перлен фон, отразяват все по-нарастващата скорост на играта, която вълнува играчите и феновете по целия свят.

В превод от арабски Ал Рихла означава "пътешествие” или “дневник на пътешествието”. Дизайнът ѝ е вдъхновен от характерните за Катар лодки доу, както и от цветовете на катарския флаг.

На миналия Мондиал в Русия официалната топка се казваше Telstar 18 и от Адидас обещаха, че Ал Рихла ще е най-доброто кожено кълбо правено за Световно първенство.