Футболната легенда на „Ботев“ (Пловдив) Динко Дерменджиев – Чико получи мат навръх 76-я си рожден ден.  Той дръзна да се изправи срещу световната шампионка по ускорен шах и вицесветовна по класически за деца до 10 години Виктория Радева в своеобразна шахматна битка на поколенията. Деветокласничката от Търговската гимназия в Пловдив го победи за петнайсетина минути, тъкмо колкото фоторепортерите и операторите да успеят да направят снимки. След това двамата изиграха още една партия, като този път Чико имаше белите фигури. Това помогна на великия футболист да изкопчи ремито, но крайния успех бе за Вики - 1.5:0.5 точки. Мачът се проведе с фигурите, с които Веселин Топалов игра за световната титла срещу Вишванатан Ананд и Гата Камски. Те бяха дарени специално за шоуто от шахматния клуб Чесбомб.

Демонстративният мач се състоя в Цар-Симеоновата градина. Символичен първи ход на партията даде кметът на Пловдив Иван Тотев. Градоначалникът е лично съпричастен – той дарява стипендията на Виктория в рамките на стипендиантската програма на Общество „Nota Bene“. Постоянно присъстващите в парка майстори на шаха посрещнаха с ръкопляскания победата на 16-годишната шампионка. За утеха Виктория подари на Дерменджиев жълто-черни слънчеви очила, както и вкусна торта с цветовете на любимия му клуб.

Обичам шаха от години, още от времето на великия гросмайтор Боби Фишер. В последно време не минава ден, в който да не играя шах, сподели Чико между двете партии. Вики има голямо бъдеще пред себе си. Пожелавам и да стане световна шампионка за жени, дано доживея този миг, допълни рожденикът. За мен е чест да играя срещу такава легенда на Ботев и на нашия футбол. Баща ми е запален фен на този отбор и често ми е разказвал за големи мачове на жъто-черните. Ще се постарая да изпълня пожеланието на Чико, каза Вики Радева.