Барселона приспа големия си съперник Реал Мадрид за втори път в рамките на 4 дни и отново на Сантяго Бернабеу в Мадрид. След като в сряда каталунците сразиха Белия балет с 3:0 в полуфиналния мач реванш за Купата на Краля и се класираха за финала, сега Меси и компания отноо доказаха, че са по-класният отбор и победиха с 1:0 в поредното издание на Ел Класико - този път в Ла Лига. Единственото попадение бе дело на Ракитич в 26-та минута. С този успех Барса вече има повече победи от Реал във всички официални издания на Ел Класико - 96:95 и за първи път от 87 години насам има преднина в директните двубои. 

Двубоят твърде много приличаше на онзи от сряда, когато Реал бе по-активен, но Барса - далеч по-ефективна. Като цяло сега каталунците повече внимаваха в защита и допуснаха по-малко чисти положения пред вратата си. В 19-та минута Меси бе изведен от Суарес, пое с гърди и стреля технично, но топката мина покрай гредата. Малко след това Модрич получи на удобна позиция след многоходова акция на Реал, но ударът му срещна крака на Лангле. В 26-та минута Ракитич разигра двойно със Серхи Роберто, изскочи сам срещу вратаря отдясно и технично копна топката за 1:0.

След почивката Реал натисна, но Винисиус и Бензема така и не успяха да пробият отбраната на каталунците. Към края на срещат Барса отново овладя положението, придоби контрола на топката и не позволи изравтителен гол, а в самия край Меси можеше да удвои, но силният му шут профуча покрай вратата. Междувременно и Дембеле пропусна да направи победата на Барселона по-изразителна. Така Барселона окончателно попари амбициите на Кралския клуб за титлата и е на върха с 60 точки, пред Атлетико М с 50 и мач по-малко и Реал с 48.