Двата отбора извън Южна Америка - Австралия и Катар се оттеглиха от участие в турнира Копа Америка, съобщиха от КОНМЕБОЛ.

Двата отбора трябваше да се присъединят към десетте тима от Южна Америка за турнира тази година, но участието им се провали заради пандемията.

Турнирът трябваше да се проведе през март миналата година, то той беше отложен заради коронавируса за 12 юни - 12 юли тази година и ще съвпадне и с датите на европейското първенство. 

Генералният секретар на КОНМЕБОЛ Гонсало Белосо заяви, че ще бъде направен опит за намиране на други два отбора-гости на турнира, но ако това не се случи, Копа Америка ще се проведе с десет отбора, вместо с планираните 12.

Припомняме, че турнирът винаги се провежда с гости заради малката бройка на отборите. През годините освен Австралия и Катар са участвали още - Коста Рика, Хаити, Хондурас, Ямайка, Япония, Мексико, Панама и САЩ. 

Мексико е най-успешният отбор от отборите гости с два загубени финала през 1993 и 2001 години и три трети места. Хондурас завърши трети през 2001 година. 

През този сезон отборите бяха разпределени в две групи от по 6 отбора преди отказването на Австралия и Катара. 

В група А са отборите на Аржентина, Боливия, Уругвай, Чили, Парагвай. В група Б са Бразилия, Колумбия, Венецуела, Еквадор, Перу. 

Ако не се намерят два отбора групите ще останат по този начин.