Пет фирми подадоха индикативни оферти за остойностяване на количествените сметки за доизграждане на стадион „Христо Ботев“. Това съобщи заместник-кметът по строителство Пламен Райчев след изтичане на крайния срок на пазарното проучване. Най-ниската индикативна оферта е 38,9 млн. лв, а най-високата е 46,8 млн. лв. Цените са без ДДС.

Офертите са от „Адлер-ИН“ ЕООД, „Маридел 2012“ ЕООД, „Пътинженеринг“ ЕООД, „Сиенит стротелна група“ ЕООД и ПИМК ООД.

„Община Пловдив ще се съобрази с офертите, тъй като целта на това проучване бе да получим оптимална цена за довършването на стадион „Христо Ботев“. Със индикативните стойности ще бъде съобразена  обществената поръчка по ЗОП“, коментира още Пламен Райчев.

Припомняме, че днес изтече срокът, в който всички строителни фирми с интерес към строителството на Колежа, можеха да изпратят своите индикативни оферти към Община Пловдив. На базата на тях ще се изготви и стойността на обществената поръчка. 

От Ботев са дали количествено-стойностни сметки, но те ще бъдат остойностени след въпросните консултации.  На практика поръчката за същинското строителство на Колежа може да стартира още на 10 юни, като най-рано 40 дни по-късно може да има изпълнител. Това е при хипотеза, че няма обжалване на процедурата. С други думи строителството на ст. „Христо Ботев може да започне в края на юли.

Засега анализите сочат, че сумата от 25 млн. лева няма да бъде достатъчна за цялостната реновация на съоръжението. Премиерът Бойко Борисов още при посещението си в Пловдив заяви, че ако парите недостигат ще бъдат покрити.

Освен цялостния строеж на ст. „Христо Ботев”, се предвижда и построяването на многоетажен паркинг. Той обаче вероятно ще бъде в отделна поръчка.