Старши треньорът на Ботев Николай Киров призна в предаването “Домът на футбола”, че не е очаквал да постигне такива успехи, когато пое на пожар “жълто-черните” миналата година. Младият специалист, който донесе на “канарчетата” първи трофей от 36 години насам, похвали футболистите си за постигнатите резултати през последните месеци. Белия изрази задоволство, че е успял да намери нужния баланс в отношенията си с момчетата, като разкри, че голямата цел през новия сезон в Първа лига ще бъде класиране в първата шестица и защита на спечелената през месец май Купа на България.

“Имахме доста трудна задача през последния месец и половина - пренастройване от Лига Европа към мачовете от Първа лига. Началото не бе успешно, но се надявам, че момчетата вече са готови за срещите от вътрешния шампионат. Важно е да започнем да печелим точки. В такъв момент е трудно да мотивираш и мобилизираш играчите, защото на тях им стана ежедневие да влизат от двубой в двубой. Знаете, че нямахме кой знае какви възможности за ротации, тъй като броят ни футболисти е ограничен. Привлякохме двама нови през последната седмица, сега чакаме още един играч и смятам, че с това ще завършим селекцията”, коментира Киров, цитиран от sportal.bg.

“Футболът невинаги е логичен спор и финансите не са гаранция за трофеи. Успехът, който ние имаме, се дължи на добрата работа и синхрона между треньорския екип и футболистите. Победите обаче са зад гърба ни и ние вече гледаме напред. Преди година ситуацията бе много тежка. Имахме проблеми с финансите, след като ни напусна единият собственик, а след това имаше проблеми и с другия. Проблеми обаче има навсякъде. С колегите търсихме решения и успяхме да ги намерим. Не сме променяли кой знае какво в тренировъчния процес. По-скоро успокоихме момчетата”, допълни още наставникът на “жълто-черните”.

“Не съм предполагал, че мога да постигна такива успехи като треньор. Получихме шанс в турнира за Купата на България и го използвахме по най-добрия начин. Мисля, че държа правилната дистанция с футболистите. Правят се някои компромиси, разбира се. Не е никак лесно да се постигне балансът. Като се има предвид манталитета на Балканите, психологията е водеща, а да се стига до крайности, не е препоръчително. Колективът е много важна единица. Радвам се, че играчите успяха да направят добри връзки помежду си на терена и извън него. Не съм се бъркал във взаимоотношенията им. Намесих се само тогава, когато бе нужно, и то по подходящ начин”, допълни още Белия.

“Ботев е клуб със специфична атмосфера. Не е успял този, който не е влязъл в тази атмосфера. Наблегнахме на това да се върнем към традициите на клуба - атакуващ футбол, импровизация в атака. В момента финансирането е стабилизирано, имаме необходимото спокойствие. Първата и най-важна цел е да влезем в първата шестица и да защитим трофея, който спечелихме пролетта. Надявам се, че ще имаме сили да направим това”, каза още Киров, който похвали един от лидерите в редиците си - Тодор Неделев, като призна, че очаква в най-скоро време талантливият футболист да осъществи отново трансфер зад граница.