След блестящото си представяне до момента в Лига Европа и категоричните победи над албанския вицешампион Партизани (Тирана) и третия в израелската лига Бейтар (Йерусалим), отборът на Ботев (Пловдив) заслужи участието си в третия предварителен кръг на втория по сила клубен турнир на Стария континент. 

Следващото препятствие в европейското приключение на носителите на Купата на България е португалският Маритимо. Първият мач срещу тима от остров Мадейра е следващия четвъртък - 27 юли, от 20:30 ч. на ст. "Лазур". Седмица по-късно - на 3 август, "канарчетата" ще летят до парчето земя в Атлантическия океан, за да върнат визитата на своя противник. Ето и кратка визитка на съперника на Ботев в следващия кръг:

Съставът на Маритимо е част от едноименния спортен клуб, основан на остров Мадейра година и половина преди рождението на Ботев - през септември 1910 г. Единствената титла в почти 107-годишната история на клуба е през далечната 1926 г. Това е и най-значимият трофей на Маритимо, който има два загубени финала за националната купа на Португалия.

Съперникът на "жълто-черните" играе мачовете си на "Естадио до Маритимо", с капацитет от 10 600 седящи места. Традиционните цветове на тима са зелено и червено райе. Старши - треньор на отбора е Даниел Рамос. Това участие в Европа е под №9 за Маритимо, като най-големия си успех в турнирите постига през 2012 г., когато достига до груповата фаза в Лига Европа.

През изминалия сезон Маритимо финишира на 6-ото място в Премиер лигата на Португалия с 50 т. от 13 победи, 11 равни и 10 загуби, при голова разлика 34-32. Участието в Европа става сигурно едва в последния кръг, в който противникът на Ботев удържа позицията си в класирането след нулево равенство с Пасош де Ферейра. 

Статистиката сочи, че най-силното звено на португалския тим е солидната защита. Маритимо има третата по сила отбрана във вътрешния шампионат след тези на грандовете Бенфика и Порто.