Точно навръх празника по случай Съединението на България – 6 септември, ПФК Ботев се обърна към духовното развитие, традициите, културата и историята на Пловдив, от която и самият жълто-черен клуб е неотменна част вече повече от 106 години. На тържествена церемония в зала „Съединение” на Историческия музей ръководството на жълто-черните в лицето на изпълнителния директор Иван Йотков подписа рамково споразумение за сътрудничество и съвместна дейност с културните институции на града - Регионална Народна Библиотека „Иван Вазов”, Драматичен театър – Пловдив, Регионален Исторически музей – Пловдив, Държавна опера – Пловдив и Сдружение „Дружество на пловдивските художници”. Меморандумът бе подписан лично с директора на РИМ – Пловдив Стефан Шивачев, директора на РНБ „Иван Вазов” Димитър Минев, директора на Драматичен театър – Пловдив Кръстю Кръстев, директора на Държавна опера – Пловдив Нина Найденова и председателя на „Дружество на пловдивските художници” Снежана Фурнаджиева.

На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Иван Тотев, Областният управител Здравко Димитров, пловдивски общественици и политици, старши треньорът на Ботев Николай Киров, деца и треньори от школата на канарчетата. Стана факт и първото събитие от съвместното сътрудничество между ПФК Ботев и културните институции - децата от школата, представителите на клуба и всички присъстващи бяха поканени от Стефан Шивачев да разгледат новата изложба на Историческия музей, която ще бъде официално открита тази вечер.

Преди всичко искам да поздравя всички с днешния празник - Деня на Съединението, заяви пред присъстващите Иван Йотков. Имам честта и привилегията точно на днешния ден да обявя завръщането на ПФК Ботев към историята и традициите на града ни. Вече над 100 години нашият клуб е оцелял превратностите на съдбата, което го е превърнало в институция и неотменна част от обществения живот на Пловдив. Това ни накара да предприеимем стъпки за приобщаването ни към обществения и културен живот на града. Дълбоко вярваме, че познанието ще ни направи по-добри и по-мъдри, по-отговорни и по-достойни. За наше щастие институциите прегърнаха идеята заедно да разширяваме кръгозора си. За да покажем, че футболната страст и успехите на терена ще бъдат още по-значими, щом стъпят на фундамента на духовните и културните ценности и на историческата памет на нашия град, каза още изпълнителният директор на Ботев.