Ръководството на Ботев също реагира нап готвените промени в Закона за хазарта и излезе с официална декларация. Както е известно - спонсор на канарчетата е една от най-големите български букмейкъри Ефбет. Ето какво се казва в становището на жълто-черните:

Във връзка с предложените изменения в Закона за хазарта, водещи до  ограничаване на възможностите за реклама на лицензирани оператори на хазартни игри и разгърналият се по този повод дебат в спортните среди, Ръководството на ПФК Ботев също изразява становище, че ограничаването на непряката реклама на лицензирани букмейкъри и организатори на хазартни игри  ще се отрази негативно на и без това крехката финансова стабилност на футболните клубове в България, тъй като това ще доведе до оттеглянето на тези  фирми от българския спорт.  

Една от  големите и утвърдени фирми, организиращи хазартни игри, е партньор на Клуба от 2010 година и ние виждаме, че лицензираните организатори на хазартни игри са сред рекламодателите, отделящи най-много средства за реклама, насочени към спортните клубове . 

Благодарение на средствата, които се получават по рекламни договори с тях, спортните клубове обезпечават значителна част от текущите разходи и издръжката си и ограничаването на тази възможност за приходи ще изправи пред сериозно изпитание  развитието на състезатели, треньори и спорта като цяло .  

Не разбираме какво обосновава предложените в законопроекта рестрикции още повече, след като в много европейски страни водещи футболни клубове са спонсорирани и съответно рекламират фирми, организиращи хазартни игри, а подобни реклами съпътстват почти всички големи спортни събития в Европа . 

Ръководството на ПФК Ботев призовава да се подходи отговорно и да бъде извършен анализ на позитивите и негативите от подобно решение, така че да бъде намерен  разумният баланс между отговорното за обществото решение и развитието на спорта.