Ботев изпусна внушителна сума, след като не успя да влезе в груповата фаза на Лига Европа, сочи справка върху разпределението на парите за евротурнирите от УЕФА. Канарчетата се представиха отлично в турнира, но бяха спрени в третия предварителен кръг от порутгалския Маритимо. При успех жълто-черните щяха да играят плейоф за влизане в групите и имаха всички шансове. За достигането до третия кръг Ботев спечели над 600 000 евро, но влизане в груповата фаза щеше да им осигури 2.6 милиона евро. Това е гарантираната сума, която българският шампион Лудогорец ще получи, ако отстрани литовския Судува в плейофите на втория по сила европейски клубен турнир.  Първият мач е тази вечер от 21.30 часа в Разград.

Разбира се въпросната сума от 2.6 милиона може да набъбне, тъй като бонусът за спечелването на победа в групите е 360 хиляди евро, докато равенството е оценено на 120 хиляди евро. Победителите във всяка група от европейския турнир ще спечелят отделно 600 хиляди евро, докато вторите тимове в групите ще получат по 300 хиляди евро. Всички участници в 1/16-финалите от надпреварата ще вземат по 500 хиляди евро. Осминафиналистите ще бъдат премирани с по 750 хиляди евро, докато за четвъртфиналистите са предвидени по 1 милион евро. Полуфиналистите в Лига Европа ще спечелят още по 1.6 милиона евро, докато финалистът ще получи 3.5 милиона евро. Шампионът в турнира ще вземе 6.5 милиона евро от участието си в двубоя за трофея.

Победителят в надпреварата може да прибере максимално общо 15.71 милиона евро от наградния фонд. Жребият за груповата фаза в турнира Лига Европа ще се тегли на 25 август. Финалът е на 16 май в Лион, Франция.