Завръщането на Ботев в евротурнирите ще премине през бараж. Това стана ясно, след като Левски спечели финала на SESAME Купа на България с 1:0 срещу ЦСКА. 

В момента Ботев е четвърти с 49 точки, колкото има и Левски, но "сините" са трети с по-добри показатели. Остават два кръга преди края и дори Ботев да завърши трети и да спечели бронзовите медали ще играе бараж за Лигата на конференциите, защото двете места за евротурнирите от Лигата на конференциите са заети от Левски - носител на Купата и ЦСКА - втори. Шампионът Лудогорец пък ще участва в квалификациите на Шампионската лига. 

Ботев обаче все още не си е осигурил официално и място на бараж. "Канарчетата" се нуждаят от една точка в последните си два мача до края на сезона срещу ЦСКА - гостуване на 19 май и срещу Славия - домакинство на 22 май. 

В момента тимът води три точки на Черно море, който е пети и има само един мач до края на сезона. Варненци обаче са с по-добри показатели и ако Ботев загуби последните си два мача и Черно море спечели срещу ЦСКА у дома то Черно море ще се класира на баража. 

Ако Ботев стигне до бараж той ще бъде на 27 май на базата в Коматево срещу Берое или ЦСКА 1948. Мачът е на директна елиминация и победителят ще си осигури класиране в Лигата на конференциите.