Боксовите фенове се зарадваха на новината на Еди Хърн, че Антъни Джошуа и Тайсън Фюри са се договорили не за един, а за два мача, които да обединят 4-те големи титли в тежкия професионален бокс. Промоутърът на Джошуа разкри, че е договорено и разпределението на парите между двамата. Той обаче призна, че има да бъде свършена още много работа за двубоя, който цял свят очаква с нетърпение. А освен това, има и други пречки.

ДОГОВОРЪТ

Двата лагера може и да са постигнали устна финансова договорка, но това не значи, че има подписан договор. Това потвърдиха и промоутърите на Фюри - Франк Уорън и Боб Аръм. Ясно е разпределението на хонорара - 50 на 50 за първия мач и 60 на 40 за реванша. То може да е най-важната стъпка за един контракт, но в никакъв случай не е единствената, пише Дейли Мейл.

СЛЕДВАЩИТЕ МАЧОВЕ

Някак си се забравя, че преди да стигнат до този двубой, и Джошуа и Фюри трябва да преминат по още едно сериозно препянтствие. Фюри трябва да победи Дионтей Уайлдър в третия двубой от трилогията, за да запази титлата си на WBC. За мнозина превъзходството на британеца във втората битка през февруари е било тотално, но първият мач показа, че Уайлдър е способен да реши всичко с един удар. Той почти нокаутира Циганския крал в 12-я рунд, преди реферите да отсъдят равенство. Третият мач трябва да се проведе през ноември или декември, а желанието на Боб Аръм е това да стане пред публика. Засега вероятните дестинации са Австралия и Китай.

На Джошуа пък му предстои задължителна защита срещу претендента на IBF Кубрат Пулев. Двамата трябваше да играят на 20 юни в Лондон, но двубоят бе отложен заради пандемията - вероятно за есента, ако Джошуа успее да се възстанови навреме от травмата си в коляното. Пулев натрупа 8 поредни победи след загубата си от Владимир Кличко през 2014 година и британецът трябва е изключително концентриран, ако иска да задържи титлите си на WBA, WBO и IBF. Джошуа и Фюри са фаворити в предстоящите битки, но в тежкия бокс всичко може да се случи. Другият фактор е как ще се представят двамата. Ако успеят да победят, начинът, по който го направят, ще определи финансовите параметри на бъдещия контракт.

МЯСТОТО НА БИТКИТЕ

То също е от ключово значение при подписването на всеки един договор и както видяхме - се оказа проблем за реванша между Джошуа и Анди Руис. Джошуа - Фюри може да се превърне в най-големият дуел в историята на британския бокс, но това не значи, че ще се проведе във Великобритания. Според Франк Уорън не е реално двубоят да се играе в Лондон, тъй като няма да може да се генерират необходимите приходи.

COVID-19

Това е Х-факторът в цялата работа. Мачовете трябва да се проведат пред публика. Отсега погледнато - това изглежда реалистично за следващата година, но втора вълна от коронавирус може да осуети плановете.