Даниел Асенов извоюва убедителна победа с 5:0 (30-27, 30-27, 29-28, 29-28, 29-28)съдийски гласа в първия си мач в надпреварата по бокс в категория до 57 килограма на олимпийския турнир. Той се наложи над Козмин Гирлеану от Румъния. Българинът не остави никакви надежди на румънеца и контролираше темпото и дистанцията в по-голямата част от двубоя.

Тайсъна започна много активно и не само вкарваше комбинации с дясни и леви крошета, но и правеше чудесни ескиважи в първите две минути. Той бе контролиращият и сменящият дистанциите, като накрая също се отчете с две леви крошета и ляв ъперкът. Румънецът имаше своя добър момент с два поредни удара минута преди края, но и петимата съдии логично отсъдиха 10-9 в полза на Тайсъна.

В началото на втората част Асенов продължи да бъде по-дейния от двамата  и да изчаква в близкия бой съперникът да отвори гарда си, след което да го накаже. Лявото кроше се оказваше най-успешният му удар в рунда, но позабрави за ескиважите от предишните минути и също получи на свой ред някои десни крошета, плюс хубав десен прав в лицето. Гирлеану се чувстваше добре на близка дистанция и успя да убеди двама от съдиите, че е спечелил рунда, но другите трима все пак дадоха 10-9 за Асенов.

Българинът много мъдро реши да намали темпото и скоростта на вкараните удари в третия рунд, докато Гирлеану трябваше да бъде по-безразсъден, което се оказа идеално за нашия боксьор. Голямата порция от чистите крошета и дори четворни комбинации с бързите ръце на Тайсъна би трябвало да бяха достатъчни за победата. Четирима съдии отсъдиха в негова полза и той записа убедителен успех на старта в Токио 2020.