Българин покори конкурса по културизъм "Арнолд Класик"! С два медала, единият от които златен, Генади Ляев дебютира на най-престижното състезание за бодибилдъри аматьори, което се проведе от 1 до 3 октомври в Англия.

Русенецът се окичва със злато в категорията "Бодибилдинг" до 90 кг, преодолявайки конкуренцията на 16 участници от цял свят. В същия ден взима участие и в още една категория "Класическа физика", от която грабва сребро, съревновавайки се срещу 24 бодибилдъри.

"Отидох за победа, всяко друго участие е загуба. Имам и амбицията за професионална карта, която обаче се дава само на абсолютния шампион. За съжаление, не успях сега да я взема, затова продължавам подготовката си за следващи състезания, на които съм сигурен, че ще успея да я получа", коментира пред "България Днес" Генади Ляев часове след завръщането си на родна земя след участието.

Русенецът с изваяна фигура признава, че конкуренцията е била огромна, а мащабът на конкурса още по-голям.

"Изправих се срещу бодибилдъри от цял свят, но се справих доста добре. Беше изтощително, защото в рамките на един ден участвах и в двете категории, а за да излезеш на сцената, всеки един мускул трябва да е стегнат и да стоиш така през цялото време, изпълнявайки различни пози. Хората, които са го правили, знаят, че това е много по-изморително от каквато и да е било тренировка. А на мен ми се наложи почти целия ден да го правя, защото ме викаха постоянно на сцената за сравнителни позирания, както и на волни съчетания за първата категория. След нея почти нямах почивка и започна втората категория.

Ляев сподели, че тренира непрестанно и целогодишно, но щом реши да участва в състезание, започва още по-усилени тренировки, които продължават около 4-5 месеца преди самия конкурс. Освен силовите упражнения важен момент е и здравословното хранене, където следва режим.

Часове след като грабва двата медала, русенецът не пропуска да благодари на треньора си Мартин Русанов, на семейството и приятелите си, които са вярвали в успеха му дори когато той е имал съмнения.

Класическото състезание "Арнолд Класик" се провежда за първи път през 1989 г., когато Арнолд Шварценегер и Джим Лоримър играят ролята на съпредседатели на шоуто. По онова време Шварценегер е шампионът на турнира "Мистър Олимпия" с цели седем победи, което несъмнено го прави най-великия бодибилдър и може би най-добрия в историята.