България спечели бронзов медал в първия ден на европейското по карате шинкиокушин за мъже и жени в Литва. Постигна го Цветан Урумов в категория до 75 кг. В първи кръг той отстрани с ипон Андрю Иленко от Украйна. Във втората среща се изправи срещу каратист на домакините, който успя да победи с две продължения. На 1/4 финала се наложи още в редовното време много убедително над представител от Холандия. На полуфинала въпреки травмата се изправи пред грузинец, който не успя да победи и заслужи бронзов медал.

Александър Костадинов отпадна в ¼ финалната среща в кат. до 65 кг от Азербайджан. Преди това изигра една много силна първа среща, която спечели с вадзари. Деница Георгиева отпадна, след като бе ощетена от съдиите в дисциплината ката от каратека на Дания. В кумите до 55 кг. изигра две срещи, като първата спечели срещу украинка в първото продължение, а втората загуби от Анна Биелска от Полша.

Илиян Христозов в кат. до 65 кг изигра една много силна среща срещу представител на домакините и загуби в първото продължение. Лъчезар Димитров в кат. до 75 кг също отпадна още в първата среща в редовното време. Сенсей Валери Димитров от пловдивския клуб Тракия отправи поздрав от името на всички състезатели на официалното откриване на първия ден от първенството. Днес на татамито излизат Валери Димитров, който е многократен европейски шампион, Мирослав Милев, Тодор Тодоров и Иванка Делева.