Съпругата на Алексей Навални Юлия напусна Русия, а властите обявиха за издирване неговия близък съратник Леонид Волков.

Юлия Навалная е заминала със самолет от московското летище „Домодедово“ за Франкфурт на Майн, предаде агенция Интерфакс, като се позова на свой източник, цитирана от Нова тв.

Следственият комитет на Русия обяви за междудържавно издирване координатора на регионалните щабове на Алексей Навални - Леонид Волков. Той е обвинен в склоняване на непълнолетни към участие в незаконните протести в подкрепа на Навални на 23 януари. Московски съд му определи задочно мярка за неотклонение „задържане под стража“ за два месеца, която ще влезе в сила след евентуалното му екстрадиране в Русия.

Междудържавната заповед за арест означава, че Леонид Волков може да бъде задържан само на територията на Общността на независимите държави, в която освен Русия членуват Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Таджикистан и Узбекистан.

Предполага се, че в момента Волков се намира в Германия.

В профила си в социалната си мрежа „Телеграм“ той написа, че не обръща внимание на заповедта за арест и продължава да работи. По думите му образуваното срещу него наказателното производство е очевидно абсурдно.

Законът предвижда до 3 години лишаване от свобода за престъплението, в което руските властите обвиняват Волков.

Привържениците на Алексей Навални организираха от началото на годината три протеста в негова подкрепа – на 23 и 31 януари и на 2 февруари, когато опозиционерът беше осъден ефективно на близо 3 години затвор.