Руският затвор, в който се помещава опозиционният лидер Алексей Навални, е поръчал 32 нови камери за наблюдение, както и друго оборудване за повишаване на сигурността на затвора.

В момента един от най-големите критици на руския президент Владимир Путин излежава затвор от две години и осем месеца. Навални беше осъден през февруари за нарушаване на условна присъда в затвора. В съгласие със съдията той трябваше редовно да докладва за състоянието си. Но Навални беше отровен с Новичок и беше в кома няколко месеца, което му попречи да се обажда редовно на съдията. След като се приземи на московското летище Шереметиево, той беше арестуван и незабавно обвинен.

Сега той е в затвора, на 200 км от Москва и неговият юридически екип многократно е заявявал, че Навални няма условия за нормален живот и, че е бил измъчван.

Навални обвини гардовете, че го събуждат на всеки час и не му осигуряват необходимото лечение. В текста на блога той заяви, че "камерите са навсякъде" и че адвокатите му му помагат да поддържа връзка с външния свят.

Според данните за обществените поръчки затворническата институция, в която се намира Навални, днес е поръчала 32 камери, мрежови карти, дискове, кабели и друго оборудване на стойност пет хиляди евро.