Ново подробности около случая с Йохан Фредерик Стелингверф, известен като „Валиумния изнасилвач“, научи  Trafficnews. Нидерландецът напуснал жилището на ул. „Одрин“ на Бъдни вечер. Изнесъл целият си багаж. Жена му помогнала с автомобила си, разказват съседи от блока. Върнал и ключовете на собственика на апартамента. Сбогувал се и с охраната. Хората останали с впечатление, че ще напуска страната. По-късно разбрали, че се е преместил на ул“Сливница“, където на Коледа изнасилил брутално 32-годишна жена от София. Там сключил договор за наем с двама съпрузи, а на предишния наемодател пуснал предизвестие, което изтича днес.

„На 2-ри януари го върнаха. Той си изнесе багажа още преди Коледа. Помагаше му жена. След това, когато го върнаха, дойде тук и стои като в небрано лозе. Ключове всичко са му взели и са запечатали онзи апартамент на бул. „Сливница“. Той от  тук се изнесе много екстремно. Даже му помогнахме да изнесе, че времето беше лошо. Това се случва на Бъдни Вечер почти веднага, той е извършил това в другия апартамент.“, разаказаха съседите.

Вероятно е върнат на адреса на бул. Сливница“, за да се избегне евентуална саморазправа от близките на 32-годишната жертва от София. Тя беше брутално изнасилена  25 декември. Какво точно се е случило, вече ви разказахме. Жената разказа пред холандски журналисти, които ни предоставиха интервюто с нея.

Стана ясно, че полицаите от Трето РУ открили жената в безпощно състояние,а след това близо час звъняли на вратата на Стелингверф. Чували се стъпки, работеща пералня, но той не отварял. По-късно става ясно, че заличавал следи. Когато влезли вътре открили кръв навсякъде, а нидерландецът бил задържан.

Преди да бъде пуснат под домашен арест ,Стелингверф е задържан с постоянна мярка от районен съдия. Веднага след като Trafficnews разказа за серийнния изнасилвач, прокуратурата издаде забрана на чужденеца да напуска страната до приключване на делото срещу него.  Съдиите от Софийски градски съд, които налагат по-леката мярка с мотиви, че Стелингверф има чисто съдебно минало и е тормозен и бит в следствения арест. Информация за предишни сексуални престъпления от страна на  холандеца, имало единствено от публикации в интернет. Също така съдиите сметнали, че той няма да се укрие или да извърши друго престъпление, предвид и това, че има постоянен адрес, който се оказа, че няма.

Кои са магистратите, наложили по-лека мярка на Стелингверф?  Това е тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) – Вера Чочкова, Иван Коев и техен колега – младши съдия. 

Стана ясно също, че никога досега на Стелнгверф не е правен психологически профил. Това разказа пред Trafficnews холандският журналист Anne Kruijsen

„Журналистите казват за него, че бил нарцис, нормален, чаровен, жените винаги са мислили, че е добър човек и точно заради това, той е толкова опасен. Жените са мислили, че е нормален мъж, но преди да бъде осъден в Недерландия са искали да му направят такъв анализ, дали няма някакви психически проблеми, но той е отказал и съдът е уважил това решение. Доколкото аз знам никога не е бил анализиран и никога не му е бил изготвян такъв профил от специалист, каза Kortеrink.

Преди няколко дни полицията обискира апартамента на ул. „Одрин“ и Йохан Стелигверф отново бе задържан. Стана ясно, че втора жертва на насилие е подала жалба срещу холандеца. Жената е унгарка и разказва, че е била изнасилена в точно този апартамент в София през октомври.  Хората в блока мислили, че е негова приятелка. Виждали ги усмихнати. Според наши източници тя е идвала няколко пъти в България, за да се срещне с Стелингверф. При последното си посещение е подала жалба. От снимките, с които Trafficnews разполага,  се вижда, че е бита.

На  Йохан Стелингверф му бяха  повдигнати обвинения за изнасилване  и по този случай. А в петък вечерта Районният съд отново го върна за постоянно в ареста.

През годините Стелингверф отрича вината си за всички криминални поряви, за които е задържан в различните държави. И пред българския съд  Йохан отрече също да е виновен и за двата случая, за които е обвинен.

„Валиумният изнасилвач“ има право да обжалва в тридневен срок постоянния си арест. Какво ще решат този път съдиите? Продължаваме да следим този случай.

Вижте цялата хронология по случая във видеото от предаването ,, Неделята на нова '' :